maanantai 2. tammikuuta 2017

Minimibudjetilla

Budjetin ylitys joulumenoihin kostautuu nyt, kun seuraava palkkapäivä on (onneksi sentään) 13.1. Ruokatilillä on rahaa 41 euroa ja sinne on tulossa bonuksia vielä ennen palkkapäivää 17 euroa. Käteisenä minulla on 39 euroa. Yritän venyttää näitä rahoja mahdollisimman pitkälle, mutta todennäköisesti joudun ottamaan säästötililtä rahaa viimeistään seuraavalla lapsiviikolla. Yritän maksaa tuon rahan pois seuravasta palkasta ja/tai viettää säästäväistä tammi-helmikuuta. Nyt tammikuussa ylimääräisinä menoina on 100 euron visalasku ja lisäksi kohta koittavat lasten synttärit. Niitä varten pitäisi miettiä budjettia ja toteutustapaa. Lisäksi helmikuussa pitää alkaa viedä eteenpäin passiasioita, ettei niiden kanssa tule kiire. Tammikuulle on visan ja lasten synttärikulujen lisäksi tulossa, kuinkas muuten, myös muita ylimääräisiä menoja. Toisinsanoen, tammikuussa omat menot minimiin ja ruokapuolella entistä tarkempaa suunnittelua. Olenkin nyt suunnitellut ruokapuolta alustavasti aina palkkapäivään asti. Ensi viikolla yritän muutenkin aloitella kevyempää syömistä, koska jouluruoka tuntuu (ja näkyy) mukavasti vyötäröllä ja tämän vuoden puolella pitäisi esiintyä uimapuvussa...

Menojen minimoinnin lisäksi ajattelin taas karsia tavaroita ja laittaa jotakin myyntiin. Kävin kaikki kaapit läpi joulukuussa ja laitoin jo sivuun tai mielessäni merkkasin joitakin myytäviä juttuja. Yhden lasiesineen kanssa olen vielä kahden vaiheilla, vaikka se onkin käytössä aika harvoin. Tämän takia minusta on hyödyllistä käydä kaikkia kodin tavaroita säännöllisesti (no ainakin kerran vuodessa) läpi, koska ensimmäisellä kerralla en ainakaan itse pystynyt luopumaan kaikesta "ylimääräisestä". Paljon oli sellaisia tavaroita, jotka sain laitettua pois vasta toisella tai kolmannella kerralla. Lisäksi tällaiseen pienempäänkin talouteen mahtuu aivan valtavasti tavaraa. Tavaroita läpikäymällä pysyy mielessä mitä on missäkin ja kuinka paljon. Nyt joulun alla siivosin esimerkiksi varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni ompelu- ja käsityökorit. Olin nähtävästi ostanut useammat saman kokoiset puikot ja myös useita samankokoisia virkkuukoukkuja, vaikken juuri koskaan virkkaa. Ompelukoria oli nyt lapsen housuja korjatessa kiva käyttää, kun ei tarvinnut penkoa erinäisten nappien ja langanpätkien seasta etsimäänsä. Lisäksi kävin läpi työkalu-ja siivouskaapin ja sieltäkin lähti valtavasti tavaraa eteenpäin. Ilmeisesti harrastuksena kerään internetin liitinjohtoja, tai näin voisi niiden määrästä päätellen luulla.

Tavaroinden läpikäynti ja kierrätys sekä myyminen eteenpäin on tapa saada vähän lisätuloja. Muita lisätuloja tänä vuonna tuovat toivottavasti Seligsonin rahastot, jotka ovat mukavasti plussalla, Bank of Norwegian tasaisen korkotuoton muodossa ja S-osuuksien korot. Näiden lisäksi ainoa tulonlähteeni on palkkatulo. Voisin tarpeen vaatiessa myydä osaamistani tai hankkia jonkin lisätyön, mutta ainakaan tällä hetkellä se ei houkuttele. Arvostan vapaa-aikaani, vaikka teenkin ns. nelipäiväistä viikkoa. Osa-aikainen työ mahdollistaa enemmän aikaa parisuhteelle ja lapsille, mutta myös minulle itselleni. En vieläkään tiedä monia parempia asioita kuin käpertyminen hyvän kirjan kanssa sohvalle, vanhojen lasiesineiden hypistely kirpputorilla tai se tunne juoksulenkillä, kun kaikkia paikkoja vähän kolottaa ja tuntuu, ettei jaksa enää metriäkään, mutta jaksaa silti vielä useamman kilometrin ja jälkeenpäin tuntee itsensä voittajaksi. No jaa...eksyin taas aiheesta.

Mutta siis, vaikka en teknisesti tavoitellut tilannetta, jossa kuukausittainen ruokaraha loppuu aivan kesken, niin antaahan se mahdollisuuden kekseliäisyydelle. Tai jollekin :D. Tämä on testi, jossa katsotaan kuinka pitkälle 80+17 euroa riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti