lauantai 31. joulukuuta 2016

Ylimääräiset menot joulukuussa...

Joulukuu pääsi tänä vuonna yllättämään pahasti. En muista miten kulut jakaantuivat (ja paljonko niitä oli) 2015 jouluna, mutta tuskin se tästä katastrofista oleellisesti erosi. Aloin käymään raha-asioitani tarkemmalla kammalla läpi tämän vuoden helmikuussa ja maaliskuussa perustin tämän blogin. Jos joulusta (ja uudesta vuodesta) jotakin laittaisin muistiin, niin se olisi yksinkertaisesti tämä: laske se budjetti tarkemmin, hei! Lasten ja aikuisten lahjat pysyivät budjetissa noin suurinpiirtein. Lasten lahjabudjetti oli yhteensä 200 euroa ja se meni yli ehkä 10-20 euroa per pää. Äidille ja siskolle ostin Madaran alesta käsivoidetta, mutta se maksoi 40% alessa varmaan 5 euroa kappale. Eniten rahaa joulukuussa (tai juuri niinä joulupyhinä) meni ruokaan. Aivan hillittömän paljon. Olin lisännyt ruokatilille 50 euroa joulun viettoa varten, mutta se oli nähtävästi täysin naurettava summa. Ruokaa oli myös aivan liikaa. Pipareita olisi riittänyt puolikas taikina, koska kilon taikinasta niitä syötiin pari viikkoa. Keksejäkin tein liikaa ja joulusuklaata ja karkkia tuli hieman poikkeuksellisesti paljon lahjaksi, joten niitä syödään edelleen. Tein kahdelle päivälle vähän eri ruuat, kun yhdestä ruuasta olisi syöty kaksi päivää. Tein myös eri jälkiruuat ja niitäkin oli näin ollen liikaa. Onneksi suurin osa saatiin syötyä tai pakastettua, mutta silti vähän ärsyttää ja harmittaa.

Ylimääräisiä menoja joulukuulle kertyi ainakin 325 euroa. Tässä ei kuitenkaan ole kaikki menot, koska maksoin ruokatililtä muutakin kuin ruokalaskuja. Yksi postilähetys oli jäänyt tulliin ja siitä piti maksaa noin 8 euroa ja sitä en nähtävästi muistanut merkata. Ostin Madaran 40% alesta kosmetiikkaa noin 50 eurolla (tosin näistä 10 lahjoihin), kahdet verhot, huonekalumaalia (tässä vaiheessa sisustuspuuska hellitti, saa nähdä milloin maalaan :D ), kävin lounaalla ja kirppiksellä, sekä ostin itselle(kin) joululahjaksi uuden pyyhkeen. Kävin ystävän luona syömässä ja vein sinne jälkiruuaksi jätskiä, ostin postimerkkejä, lahjat lasten opettajille ja kävin leffassa. Siinäpä se raha mukavasti kului. Käytin myös visaa, jota maksan 100 euroa tammikuussa ja vielä 60 euroa lisää helmikuussa...osa ostoksista on kyllä vitamiineja.

Laitoin joulukuun 15.päivä ruokatilille 490 euroa + joululisän 50 euroa. Nyt kun palkkapäivään on vajaa kaksi viikkoa, on tilillä 40 euroa (auton tosin tankkasin juuri, että bensa todennäköisesti riittää). Mitäpä tähän voi sanoa...tuhlasin reippaassa kahdessa viikossa ruokaan (ja mahdollisesti johonkin ekstraan, kuten se tullimaksu) 500 euroa. Joko ensi jouluna suunnitellaan paremmin tai sitten todellakin varataan enemmän rahaa joulun menoihin...

Sain vanhemmilta jouluna rahaa, josta laitoin osan lapsille (kuten vanhempien kanssa oli puhe) ja osa menee aika luontevasti ruokakassaan (huhhuh). Rahaa tuli lahjaksi vähemmän kuin aiemmin oli puhetta, koska suunnittelellusta ulkomaanreissusta tulee aika paljon kuluja. Kohde ei ole kaikista halvimpia ja eikä hotellikaan. Luulen silti, että kaikki osapuolet (myös reissun maksavat vanhemmat) ovat paikan päällä tyytyväisiä valintaan. Vanhempani tuskin olisivat itse valinneet noin hyvätasoista hotellia (ja kyseessa ei siis ole mikään viiden tähden luksuspaikka), mutta viihtyvät siellä varmasti. Ja lapset saavat ainakin yhden (toivottavasti ihanan) muiston siitä, kun olimme yhdessä isovanhempien ja siskoni kanssa ulkomailla. Ainakin itselleni on jäänyt lapsuuden ulkomaanreissut hyvin mieleen.

Olen laskeskellut tulevan reissun kustannuksia omalta osaltani. Niitä tulee matkavakuutuksesta, passeista ja lounassyömisistä, jotka ajattelin kustantaa itse. Hotellissa on puolihoito, mutta lapset varmasti haluavat jotakin pientä lounasaikaan ja iltapalaksi. Ja tietysti mahdollisiin ostoksiin voisi varata vähän rahaa. Reissutilillä on nyt 400 euroa, joten toukokuussa siellä on ihan riittämiin noihin menoihin. Olen vähän pohdiskellut tavoitteita ensi vuodelle (kuten moni muukin), mutta teen niistä erillisen postauksen. Muuttujia on aika paljon, vaan ainahan sitä voi suunnitella :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti