torstai 1. joulukuuta 2016

Marraskuun ylimääräiset menot ja joulun odotusta

Marraskuussa menikin sitten menoihin rahaa aika höllällä kädellä. Varmaan ajatus lähestyvistä veronpalautuksista vaikutti asiaan. Marraskuussa meni suunnitellusti auton fiksaukseen 100 euroa, videovuokraamosta tuli haettua kaksi leffaa 8 euroa (ja karkkia), esikoinen sai toppahousut ja hanskat prisman asiakasomistajapäiviltä 24 euroa, kävin lounaalla 9,90 euroa ja ostin meikkejä 14,90 euroa. Apteekkiin meni 16 euroa, Baariin (kaksi erillistä käyntiä) 32 euroa, uusi paistinpannu ja sen kansi samoin 32 euroa, kirppikselle 11,50 (ostin lapsille luontoaiheisia tietokirjoja ja pari vaatetta), pieni tekojoulukuusi 13 euroa ja toisen lapsen labrat yksityisellä yllättäen vain 39 euroa (tästä lasten isä maksaa puolet). Lisäksi jotakin pientä mm. Tigeristä ja Visalasku eli yhteensä 325 euroa (no huhhuh) ja tähän voitaisiin lisätä, että Ruoka/bensa-raha on myös vähissä. Ennen palkkapäivää saa taas olla kekseliäs...

En yleensä ole joulun suhteen mikään älytön hössöttäjä, vaikka joulusta kovasti tykkäänkin. Nyt olen osittain hieman mielenkiintoisten työvuorojen takia ollut pidemmän pätkän vapaalla ja siivoillut kaappeja. Tarkoitus olisi käydä kaikki tavarat läpi ennen joulua ja asia onkin jo hyvällä mallilla. Lastenhuonetta raivatessa mietin, että raivauksen saisi kyllä toteuttaa useammin kuin kerran vuodessa (nimimerkillä kaikenlaista mielenkiintoista sinne kaappien pohjalle olivat säilöneet :D ). Nyt makuuhuoneen nurkassa odottaa kasa tavaraa SPR:lle lähtöä, muutaman tavaran voisin myydä netissä. Olen parin viime vuoden aikana käynyt nuo tavarat läpi useampaan otteeseen. Nyt kaapit tuntuvat pysyvän paremmin järjestyksessä ja jokaisella karsintakierroksella olen saanut selvitettyä lisää niitä "en nyt tiedä mihin nämä avaimet kuuluvat, katsotaan ensi kerralla"-ongelmakohtia. Lisäksi uusilla karsintakierroksilla on tullut ehkä enemmän rohkeutta luopua sellaisista tavaroista, joille minulla ei vain ole käyttöä. Tavaroihin tulee kehitettyä jänniä tunnesiteitä, vaikka ne eivät olisikaan ns. varsinaisia muistoja menneestä elämästä.

Jouluvaloja meillä on vain pari, enkä luultavasti ole ostamassa lisää, mutta olen poltellut kynttilöitä ruokapöydässä ja olohuoneessa. Parvekkeelle voisi harkita jonkinlaista ledituikkua lyhtyyn, koska en viitsi pitää siellä oikeaa kynttilää. Lapsille hankin black fridayn alennusmyynneistä laavalamput (nämäkin ovat käytännössä marraskuun ylimääräisiä menoja) ja 3D-palapelit. Lisäksi tilasin yhden lautapelin lapsille yhteiseksi ja olen ostamassa liput sisäleikkipuistoon. Lapset saavat näiden lisäksi karkkia, varmaan kirppikseltä muutaman dvd:n ja sarjakuvia sekä ihan käteistä rahaa ostaa alennusmyynneistä legojuttuja tai mitä sitten haluavatkin. Miesystävälle ostin myös lahjan black fridayn alesta (ja samalla itselleni), mutta jätetäänpä se vielä sanomatta, jos sattumalta eksyy tänne. Lahjaostokset rahoitin veronpalautuksilla, joita tuli 325 euroa. Lasten osalta lahjabudjetti on 200 euroa. Muille läheisille aikuisille annan itse tehtyjä saippuoita (ovat jo valmiina) ja itse tehtyjä kynttilöitä sekä tiettyjä keksejä, joita aina leivon joulun aikaan, ja joista on kovasti tykätty. En juurikaan enää osta aikuisille sellaisia lahjoja, joita ei voi kuluttaa pois. Ellei kysymyksessä sitten ole joku tarpeellinen käyttötavara. Nytkin tavaroiden raivauksen ohessa laitoin pois pari sellaista tavaraa, joiden tilalle esimerkiksi oma joululahjani tulee.

Jätin jouluruokaostoksiin 50 euroa veronpalautusrahoista, mutta joulukuulle osuu kyllä muutenkin ylimääräisiä menoja. Matto odottaa edelleen pesulaan pääsyä, talvitakista hajosi vetoketju (ja tarvitsisin varmaan kokonaan uuden takin, netistä kun katselin ns. vastaavaa, niin näytti maksavan yli 200 euroa...kynnys maksaa takista sen verran voi nousta liian korkeaksi) ja tilasin ruokapiiristä pähkinöitä, kuivahedelmiä jne. Haluaisin lahjoittaa Hyvä joulumieli-keräykseen, käydä tässäkin kuussa tuttuun tapaan lounaalla, ja lisäksi tulossa on ainakin yksi käynti leffassa. Lisäksi haluan viedä lapset keskustaan ihmettelemään jouluvaloja ja samalla käydään syömässä donitsit. No kaikenlaisten menojen ohella on kumminkin mukavaa puuhastella kotona ja soitella joululevyjä (spotarissa on soinut viime aikoina Mark Kozelek Sings christmas carols ja Vince Guaraldi trio Charlie Brown Cristmas) ja seurailla joulusta innostuneita lapsia, jotka ovat askarrelleet tonttuja, lumihiutaleita ja lähtevät taas isovanhemmille piparitalkoisiin :).

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä. Työsoppari jatkuu ensi vuoden syksylle, jes! Jatkan osittaisella ja yksityisen hoidon tukea pitäisi nyt hakea keväälle. Täysi työaika ei vuokralla asuessa houkuta, koska nettoaisin neljästä lisäpäivästä kuukaudessa noin 100 euroa lisää tuloja. Onneksi alallani voi tehdä osittaista työaikaa kohtuu helposti ihan vaan omasta toiveesta. Jatkossa yksityisen hoidon tuki toki poistuu, mutta silloin asumistuki nousee paikkaamaan sitä osittain. Olen siis jonkinlaisessa tulokuopassa ja aion jatkaa kuopassa oloa varsin tyytyväisenä osaani :D.

2 kommenttia:

  1. Onnea työsopparin jatkosta! Sinulla on onnea että on joustava työnantaja, joka sallii myös osittaisen työajan tekemisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, toki kevään ajan saisin tehdä sitä ihan luvan kanssa, koska toinen lapsi on vielä toisella luokalla. Minusta osittainen työaika pitäisi kyllä tehdä mahdolliseksi useammallakin alalla ja olisi varmasti vain järjestelykysymys (siis muulloinkin kuin vaikkapa lasten ollessa pieniä). Omalla työpaikallani mahdollisuus osittaiseen työaikaan varmasti lisää työhyvinvointia ja vähentää sairaslomia sekä mahdollistaa useamman ihmisen työllistämisen samaan aikaan.

      Poista