torstai 15. joulukuuta 2016

Palkkapäivä: joulukuu

Joulukuun palkka tuli (ja meni). Näemmä rahan käyttö on joulun lähestyessä livennyt otteesta oikein kunnolla. Lahjojen osalta olen tosin pysynyt budjetissa ja ne on suurimmaksi osaksi nyt hankittu. Mutta muuten joulukuulle on taas kertynyt ihan kiitettävästi ylimääräisiä menoja. Madaran 40% ale ja jonkinlainen sisustuspuuska koitui kohtalokseni ja nyt on sitten käytetty luottokorttiakin...huokaus. Luottokortin maksan kyllä heti tammikuussa pois, mutta hävettää silti. Ja kun niitä ihan oikeitakin ostotarpeita on vielä, kuten uusi talvitakki ja alusvaatteita, sukkia yms. minulle ja lapsille.

Palkkaa tuli joulukuussa yksillä lisillä 1684 euroa. Koko vuoden tulot jäivät hieman alle 30 000 euron. Ensi vuonna ne jäävät todennäköisesti vielä pienemmiksi, koska lomaraha pienenee 30%. Joulukuussa säästöön meni tuttuun tapaan 150 euroa puskuriin, 50 reissusäästöön, 60 euroa Seligsoniin ja 180 euroa laskutilille. Puhelinlaskun sieltä maksoin jo ja odottelen vielä sähkölaskua. Auto vie enemmän polttoainetta pakkasella ja olen sitä nyt kovemmilla pakkasilla käyttänytkin useammin työmatkoihin. 60 euroa meni viime kuukauden bensoihin, mutta laitoin ruoka&bensa-tilille toiveikkaasti silti vain 50 euroa polttoaineeseen. Jospa pakkaset pysyisivät kohtuullisina ja olisin reippaampi pyöräilyn suhteen :).

Olen nyt käynyt ensimmäisen kerran varsinaisilla jouluruokaostoksilla (hamstrasin tässä vaiheessa vielä enemmän kuivatuotteita esimerkiksi leivontaan). Vielä kaksi suunniteltua kauppakäyntiä ennen aattoa ja ruokapuolen pitäisi alkaa olla pulkassa. Jääkaapissa on rajallisesti tilaa, joten kaikkea en pysty ostamaan kerralla, vaikka kaupoissa alkaa ensi viikolla varmasti olla ruuhkaista. Itselläni on onneksi useampi arkivapaa ennen aattoa, joten ehdin käydä kaupassa ja joulua vietetäänkin sitten etuajassa, koska aattona olen töissä.

Reissusäästön osalta tuli pieniä muutoksia suunnitelmiin, kun vanhempani ilmoittivat, että maksavat minut, lapseni ja sisareni kanssaan ulkomaille ensi vuonna. En varmaankaan lähde tuon reissun lisäksi vielä omalle reissulle ensi vuonna, vaan vasta seuraavana jos sittenkään. Vanhemmat kustantavat myös reissun ruokapuolen, joten omaa rahaa tarvitsen vain tuliaisiin (ja nyt muistuikin mieleen, että sekä lasten, että minun passit pitää uusia). Tarkoitus oli alkaa toukokuussa säästämään kesän 2018 reissua varten, mutta nyt ne rahat voikin käyttää muuhun. Todennäköisesti säästän puskuriin tai mahdollisesti sitä oman asunnon käsirahaa. Asunnon osto tuntuu kyllä tälle hetkellä kaukaiselta ajatukselta. Olen jälleen kerran vahvemmin sillä kannalla, että asuntolaina vähentäisi mahdollisuuksia tehdä valintoja töiden suhteen (haluaisin parin vuoden sisällä vaihtaa toiseen paikkaan), koska silloin tulisi lähes varmasti jäätyä vakipaikkaan, jos sellaisen nykyisestä työpaikastani saisin. Oma asunto olisi kiva juttu, mutta vielä tärkeämpää minulle olisi mielekäs työ. Pidemmällä tähtäimellä nykyinen työpaikka ei luultavasti tule sellaista tuomaan. Olen aika turvallisuushakuinen (ja mukavuudenhaluinen) ja ajatuksen tasolla muutokset eivät houkuttele. Toisaalta tiedän, että muutos on usein hyvä juttu ja tätä muutosta tuskin tulisin katumaan...no mutta, juuri nyt ei tarvitse muuttaa mitään. Onneksi, sillä arjessa on edelleen ihan riittävästi häsellystä ja menoa, kuten varmasti meillä kaikille :). Ihanaa joulun odotusta ja joulunaikaa kaikille lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Joulukuu on kyllä kuukausista pahin! Pahemmaksi sen tekee vielä seuraavaksi koittava tammikuu, johon usein osuu ne isot laskut (nyt ollaan onneksi tajuttu, että sitä varten voi laittaa rahaa syrjään. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :D). Oletko muuten ajatellut ostaa oman asunnon sijasta sijoitusasuntoa? Tai ostaa asunnon itsellesi, jonka voisit joskus laittaa vuokralle jos maisemanvaihdos alkaa olla ajankohtainen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aattelin suosiolla laskea "vahingot" vasta loppukuusta :). Kamalaa sanoa, mutta vanhempien antama joululahjaraha varmaan pitää tämän kuun plussan puolella (ettei tarvitse säästöihin koskea) :D. Asuntolaina tarkoittaisi aika kiinteitä asumismenoja. Niihin ei voisi itse niin vaikuttaa, korot saattaisivat nousta jne. Kokisin varmasti painetta lyhentää lainaa mahdollisimman nopeasti. Ja jos siis vaihdan työpaikkaa, niin odotettavissa on x ajan epämääräisiä pätkätöitä, saattaisin välillä olla useamman kuukauden työttämänä. Toki yksi mahdollisuus olisi ostaa pienempi asunto ihan vaan sijoitukseen...se ei rasittaisi samalla tavalla kuin isomman asunnon asuntolaina ja samalla kertyisi itselle omaisuutta. Asiaa pitänee miettiä :).

      Poista