torstai 5. tammikuuta 2017

Tavoitteita vuodelle 2017

Vuosi 2017 tulee jatkumaan taloudellisesti hyvin samanlaisissa merkeissä kuin edellinenkin vuosi. Jatkan osittaista työaikaa ja sopimus jatkuu nyt elokuun loppuun. Keväällä on tulossa auki vakipaikkoja, joita aion toki hakea, mutta epäilen etten tule sellaista saamaan. Toisaalta elämä määräaikaisena koettelee ja toisaalta taas siihen sisältyy erilainen vapauden mahdollisuus. Irrottautuminen johonkin toiseen, kenties mieluisampaan työpaikkaan ei olisi niin korkean kynnyksen takana kuin vakipaikasta.

Silmäilin jo tuossa hieman valintakoekirjallisuutta ja yhteishaun aikatauluja, mutta mietin sitten, että ehkä vielä ei ole sen aika. Toisaalta vähän polttelisi hakea opiskelemaan, koska aikaa ei siinä mielessä ole enää loputtomasti. Täytän tänä vuonna 37-vuotta ja työmarkkinoilla ikä ei totisesti ole pelkkä numero. Jos valmistuisin yliopistosta 5-6 vuodessa niin olisin silloin jo reilusti nelikymppinen. Ja mikäli lähden opiskelemaan muutaman vuoden sisään, niin saan todennäköisesti hyväksilukuja vanhoista yliopisto-opinnoista. Mutta sitten taas toisaalta...olen tehnyt oman alani töitä kaksi vuotta. Olen vielä fyysisesti hyvässä kunnossa ja jaksan tehdä fyysisestikin kuormittavaa työtä. Kehityn ammatissani edelleen ja haluaisin jatkossa työskennellä jossakin muuallakin, ennen kuin lähden opiskelemaan lisää...ehkä. Nämä pohdinnat ovat hankalia. Toisaalta nyt olisi järkevää jäädä hetkeksi paikoilleen ja keskittyä lapsiin, joilla on aika tärkeät vuodet menossa. Toisen lapsen kuntoutus vasta alkamassa, en voi nähdä tulevaisuuteen ja tietää, miten asiat tulevat hänellä menemään. Vuoden tai parin päästä olen myös ajatellut hakea vähän halvempaa vuokra-asuntoa. Muutto rivitaloon voisi olla yhdenlainen ja tervetullut muutos sekin.

Tämänhetkisillä tuloilla tasainen kuukausisäästö on ollut 260 euroa. 150 euroa säästöpuskuriin, 50 euroa reissusäästöön ja 60 euroa Seligsonin rahastoihin. Tämän vuoden haasteena voisi olla tuon säästösumman nostaminen 300 euroon. Se ei tule onnistumaan ainakaan nyt alkuvuodesta lasten harrastusmenojen takia (toinen lapsi jatkaa samassa harrastuksessa ja toinen aloittaa uuden). Kummallakin on vielä synttärit, joten niistä tulee ylimääräisiä kuluja. Lisäksi tietysti reissua varten tulevat kulut passeista (jotka voin ottaa reissutililltä, mutta vähentäväthän ne kokonaisvarallisuutta samalla). Vuokraan tulee 15 euron korotus maaliskuussa. Muuten säännölliset menot pysyvät suurinpiirtein samoina. Autoveron kuukausisummaa laskutilille nostin 20 eurosta 22, koska maksoin veron juuri ja se oli noussut 250 euroon. Sähkön hinta tulee nousemaan ja nostin senkin kuukausisummaa 40 euroon ja mietin kilpailutusta. Jos tekisin määräaikaisen sopimuksen, niin saisin hintaa alaspäin, mutta siitä sopimuksesta en pääsisi eroon paitsi muuttotilanteessa.

Maksoin juuri laskutililtä tuon autoveron, sähkölasku menee sieltä vielä myös (tarkistin asian, on myöhässä) ja lisäksi maksoin sieltä nyt toisen lapsen harrastuksen kevätlukukauden. Kokonaisvarallisuus on nyt 4250, joten voisin tänä vuonna tavoitella sen nostamista noin 8000 euroon. Kuopuksen ip-ryhmä loppuu toukokuussa, joka vähentää kuukausimenoja satasella, mutta toisaalta toisen lapsen saama vammaistuki saattaa loppua jo syksyllä. Sopassa on siis erinäisiä muuttujia, mutta tuo 8000 euron kokonaisvarallisuus voisi olla kaikesta huolimatta se jota tässä tavoitellaan. Kesälle ei ole ulkomaanreissun lisäksi suurempia suunnitelmia ja toki kesälomarahat (tänä vuonna 30% vähemmän?) paikkaavat silloin menoja osittain. Saapa nähdä miten käy ja mitä kaikkea uusi vuosi tuo tullessaan :). Toivottavasti enimmäkseen niitä hyviä asioita muussakin kuin taloudellisessa mielessä.

3 kommenttia:

  1. Lasten harrastukset ovat kyllä mielenkiintoinen menoerä. Meillä vasta toinen lapsi harrastaa kahta eri asiaa. Toisen maksu menee nyt tammikuussa (205 euroa) ja toisen helmikuussa (150 euroa). Tähän mennessä olen itse ollut vastuussa 95prosenttisesti kaikista lapsiin liittyvistä maksuista, koska lapsilisät tulevat tililleni. Mutta nyt kun odotettavissa on takaisinmaksu Kelalle ja samaan syssyyn muun muassa harrastusmaksut ja lasten uudet talvikengät, niin toivon isän osallistuvan lasten harrastusmaksuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kummallakin vain yksi harrastus, toinen lapsi jatkaa samassa (lukukausi 160 euroa) ja toinen aloittaa uuden (lukukausi 210 euroa). Harrastuskuskaukset tuo muutenkin kiireiseen arkeen oman lisänsä, mutta toisaalta minusta on tärkeää, että lapsilla on edes se yksi mieluisa harrastus :).

      Poista
    2. Olen samaa mieltä, harrastaminen on tärkeää. Koska omaa lapsuutta on aina värittänyt ajatus siitä, että mihinkään ylimääräiseen ei ollut rahaa, koen tärkeäksi (kohtuuden rajoissa) lasten harrastamisen. Mielelläni näitä siis maksan.

      Poista