tiistai 1. tammikuuta 2019

Uuden vuoden lupauksia

Vuoden vaihtuminen on lupauksien aikaa. Loppujen lopuksi kaikki tietävät, että nuo lupaukset ja niiden toteutuminen ovat kiinni lähinnä sattumasta tai tuulen suunnasta, mutta yhtä kaikki...on hauskaa suunnitella ja tehdä listoja. Tai itse olen aina rakastanut listoja. Toteutus on sitten vähän toinen asia.

Muissakin talousaiheisissa blogeissa on mietitty kuluvaa vuotta ja tavoitteita uudelle, joten jospa sitten minäkin. No ensin se lista:

- tänä vuonna haluaisin pitää parempaa huolta kodista. Tunnen itseni, joten en tavoittele mahdottomia, mutta perussiivous kerran viikossa ja päivittäin keittiö (no se tiskaus) ja pyykit (viikkaus) ei ole täysi mahdottomuus. Kodin pitäminen paremmassa kunnossa korreloisi todennäköisesti monen muunkin positiivisen asian kanssa. Se voisi vaikuttaa epäsuorasti ruokahävikkiin (vähentää sitä), uusien tavaroiden ostamiseen (vähentää sitäkin) ja ruuan laittoon, joka on helpompaa ja mukavampaa siistissä keittiössä.

-nettiajan vähentäminen ja panostaminen parisuhteeseen ja lapsiin. Tänä vuonna haluaisin tehdä jonkin reissun, edes pienen miehen kanssa ja yrittää antaa lapsille enemmän aikaa ihan arjessakin. Minulle on vanhempana välillä hankalaa olla läsnä lapsille. Kuskaan lapsia, teen ruokaa jne., mutta sitten joku lautapelin aloittaminen on välillä ison kynnyksen takia. Kyllä me lapsiviikoilla päivittäin jutustellaan hyvässä hengessä ja kumpikin on ihanasti vielä sellaisessa varhaisteini-iässä, että mitään kauheaa vääntöä ei ole ollut. Saan halejakin :).

- kun minulla nyt sitten olisi se siisti keittiö, niin myös ruuanlaittoon voisi miettiä jotakin paremmin toimivaa systeemiä. Ystäväni tekee useamman päivän ruuat kerralla ja se kuulostaa varsin toimivalta. Toki vuorotyössä ei voi olla mitään tiettyä päivää, jolloin tekisi noita ruokia. Sain pakastimen vihdoin sulatettua ja muutenkin raivattua, joten sitä voisi hyödyntää enemmän. Jätän tämän asian vielä mietintään. Haluaisin myös tehdä enemmän kasvisruokia. Muutama kasvisruoka meillä kiertääkin säännöllisesti, mutta nyt olen etsinyt uusia (ja helppoja) reseptejä.

- no sitten tämä pakollinen hyvinvointiosuus eli lisää (säännöllistä) liikuntaa, parempaa syömistä ja unta. Jos näistä kaksi asiaa pitäisi nostaa erityisen huomion kohteeksi, niin uni ja liikunta ovat niitä, jotka yleensä jätän vähemmälle huomiolle, vaikka toisaalta juuri syöminen vaikuttaa painoon eniten. 

Tulot ja menot ovat tänä vuonna aika samoissa kuin viime vuonna. Laskin nettopalkkojen perusteella keskimääräisen kuukausipalkan, joka on noin 1850 euroa, kun miinustin vuoden nettopalkoista ensin lomarahan. Tulot kumminkin vaihtelevat kuukausittain paljon. Välillä tulee kahdet lisät ja välillä yhdet. Kesäloman jälkeinen kuukausi on aina vuoden huonoin, koska siinä ei tule lisiä ollenkaan ja palkka on 1500 euron luokkaa. Nyt olen laskenut tulot niin, että palkka olisi 1650 euroa + tuet, koska yhtä kuukautta lukuunottamatta palkka yleensä on vähintään sen verran. Mutta ehkä tuloja pitäisi tarkastella jokaisen nettopalkan mukaan erikseen. Tuosta 1650 eurosta saan laitettua säästöön 250 euroa (200 itselle ja 50 lapsille) eli silloin kun palkkaa tulee enemmän, siitä pitäisi yrittää laittaa säästöön enemmän.

Tällä hetkellä kaikkien ylimääräisten menojen seuraaminen ei niin innosta, mutta jonkinlaista seurantaa voisin tehdä niissä ryhmissä, joissa menoja on kaikista eniten. Itselläni näitä ovat vaatteet (sisältäen lasten vaatteet) ja kosmetiikka. Lasten sisävaatteita olen edelleen ostanut paljon kirpputorilta. Ulkovaatteisiin sitten saakin kulumaan rahaa. En aikaisemmin juuri käyttänyt luonnonkosmetiikkaa. En oikein löytänyt siitä omalle iholle sopivia ainakaan edullisemmista tuotteista. Epäpätevyysvähennyksien palautuksista käytin osan ostamalla laadukasta luonnonkosmetiikkaa ja näyttää siltä, että tässäkin asiassa laatu korvaa määrän. Aivan erityisesti tykkään Evolven kasvojenpuhdistusgeelistä. Sitä riittää tosi pieni määrä puhdistamaan kaiken meikin kasvoilta. Aiemmin tarvitsin kasvovettä tai misellivettä viimeistelemään puhdistusta, mutta tämän jälkeen kasvovettä voi levitellä kasvoille vaikka sormin (säästää pumpulilappuja). Kasvojen päivä- ja yövoiteet ovat Madaralta ja lisäksi Evolvelta on kaksi seerumia, jotka ovat nyt tosin olleet vähemmällä käytöllä. Olen joulukuussa syönyt kuin pikku possu (olettaen, että possu syö paljon suklaata), mutta iho on silti pysynyt hyvässä kunnossa. Toki nämä maksavat paljon enemmän kuin tavallinen markettikosmetiikka, mutta hyviä tuotteita ei tarvitse käyttää niin isoja määriä. Voisin silti seurata kosmetiikan kulutusta tänä vuonna.

Tämä vuosi voi olla muutoksien vuosi, mikäli mies alkaa saada opintonsa pakettiin. Hän saa jo alkuvuodesta vähän jalkaa työelämän oven väliin, ja jos hyvin käy katselemme syksyllä yhdessä isompaa asuntoa. Olen tehnyt jo vähän alustavaa laskelmaa siitä, miten tulot ja menot tulevat muuttumaan, kun muutamme yhteen. Mutta palataan siihen myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Prosentuaalisesti saat kyllä hyvin säästöön jos tuohon 250 e kk pääset. Hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ei ole sinänsä kovin iso prosentti, koska myös tuet ovat nyt isot eli palkan päälle lapsilisät yksihuoltajakorotuksella 305 euroa ja vammaistuki toisesta lapsesta korotettuna 215 euroa. Nämähän toki tulevat muuttumaan niin, että yksinhuoltajakorotus poistuu jos ja kun muutetaan tuon miehen kanssa yhteen ja vammaistukea todennäköisesti ainakin lasketaan, kun lapsen kuntoutus menee eteenpäin. Pystyisin varmasti parempaan :). Pitää nyt tarkemmin seurata minne se budjetin yli jäävä raha menee...

      Poista