sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Tammikuun palkkapäivä

Ensin vähän joulusta tai tarkemmin joulukuun kahdesta viimeisestä viikosta. Minähän olen lähes joka vuosi budjetoinut joulun viettoon liian vähän rahaa. Lahja-asiat ovat helppoja budjetin kannalta. Lasten lahjoihin on mennyt noin 250 euroa (osan olen antanut rahana) ja muiden lahjoihin 100 euroa (tässä eivät tänä vuonna tosin olleet mukana kummilasten lahjat, koska ostin ne paljon aikaisemmin). Ruokailuun olen varannut todella niukasti rahaa ja aiempina vuosina vain ihmetellyt, että miten se tili onkin niin tyhjä joulukuun jäljiltä. No tänä vuonna sitten laskin, että mitä siellä ruokabudjetissa oikeastaan tapahtui. Lopputulos oli, että joulukuun kahden viimeisen viikon aikana ruokabudjetti ylittyi useammalla sadalla eurolla. Kyllä vain, aivan uskomatonta, mutta näin kävi. Juuri kirjoitin, kuinka ylimääräisten menojen seuranta ei juuri nyt kiinnosta niin paljon, mutta jälkeenpäin harmittaa, etten kirjannut niitä joulukuussa. Ostin ruokakaupassa käydessä myös lahjoja, lapselle toppahousut jne., mutta näitä on jälkeenpäin hankala eritella ruokamenoista. Ja ruokaakin oli (jälleen kerran) liikaa. Pitää muistaa tämä ensi jouluna...

Mutta tammikuuhun. Tammikuun palkassa on mukana se paljon puhuttu kertaerä. Laskeskelin aikaisemmin, että se olisi omalla kohdalla noin 180 euroa, koska se lasketaan bruttopalkasta ja teen 78% työaikaa. Näinhän asia tosiaan olikin ja tämän kuun palkka oli nettona ja vain yksillä lisillä 1980 euroa. Ajattelin tähän vuoden alkuun kirjata ylös tulot ja menot, vaikkei niissä ole juuri tapahtunut muutoksia.

Tässä kuussa siis tulot:

1980 palkka nettona (vaihtelee kuukausittain, yleensä vähintään 1650 euroa)
305 lapsilisät
215 korotettu vammaistuki toisesta lapsesta
Yhteensä 2500 euroa

Menot/kk

500 asuntolainan lyhennys
280 vastike (sisältää autopaikan, taloyhtiön netin ja 45 euroa/kk yhtiölainan)
45 vesimaksu (arvio, maksetaan puolivuosittain mittarin mukaan)
30 puhelin (laskettu yläkanttiin, kiinteä maksu 25 euroa, mutta käytän myös parkkimaksuihin)
35 sähkö
55 vakuutukset (autovakuutus, kotivakuutus, oma ja lasten tapaturmavakuutus)
25 autovero
45 lasten koululle maksettava vapaaehtoinen tuki (ei saa kaikkia valtion tukia ns. yksityiskouluna)
20 Netflix ja HBO
10 digihesari
35 hyväntekeväisyys
30 liittomaksu
20 lasten kuukausiraha (tätä pitäisi kyllä nostaa, saavat isältään 30 euroa/kk per pää)
450 ruoka (ruoka on laktoositonta ja kaikki pääruuat keliaakikon takia gluteenittomia)
50 bensa
Yhteensä: 1630 euroa

Lisäksi/kk:

200 perheensisäinen laina
100 säästötili
100 rahastot
50 rahastot (lapsille)
Yhteensä 450 euroa

Menot yhteensä 2080 euroa.

Tämmöisinä kuukausina luulisi menevän säästöön enemmänkin, mutta ikävä kyllä jälleen jouduin paikkaamaan tammikuun tuloilla joulukuun menoja. Visa-lasku oli melkein 190 euroa (siinä oli kyllä mukana puolen vuoden hesaritilaus eli otin sen laskutililtä). Minulla on s-pankissa pääasiassa ruoka&bensa-ostoksiin tarkoitettu tili, jota jouduin paikkaamaan puskurista. Puskuriin eli säästötilille menee tätä paikkaamaan tässä kuussa 70 euroa. Yritän keskittyä nyt siihen, että ruokabudjetti pitäisi. Siivosin kuivatavarakaapit ja olen näemmä hamstrannut reippaasti erilaisia gluteenittomia jauhoja ja niitä voisi jatkossa hyödyntää enemmän. Kuntosalillekin olen tänä vuonna kerinnyt jo kerran ja joka paikka on siitä nyt asianmukaisesti kipeänä :D. Näillä jatketaan...

2 kommenttia:

  1. Olisiko vammaistukea saava lapsesi oikeutettu invapysäköintikorttiin? Kannattaa ottaa selvää, sillä nimittäin kuittaantuu pysäköintimaksut ja autoverosta saa vapautuksen, siis useampi satanen säästöä vuodessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, mutta ei ole :). Vammaistuki on vähän harhaanjohtava nimi tuolle tuelle, jota maksetaan hyvin monenlaisista syistä erityislasten vanhemmille. Minun lapsellani on autismikirjon diagnoosi eli ei mitään liikunnallista vammaa.

      Poista