keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Kohta vuoden verran ajatuksia elämästä ja säästämisestä

Tämä alkuvuosi on jälleen ollut vähän takkuista säästämisen suhteen. Mutta kun olen selannut blogia taaksepäin sinne, missä oltiin vuosi sitten, niin onhan tässä päästy kovasti eteenpäin :).

Aloitetaanpa veloista. Velat koostuvat siis opintolainasta ja perheensisäisestä lainasta. Opintolainaa oli vuosi sitten maaliskuussa 2500 euroa. Perheensisäistä lainaa, jonka otin ositusta varten (omistusasunto piti myydä tappiolla) oli 5850 euroa. Eli yhteensä, kuten silloin totesin, jäätävät 8350 euroa. Velka on lyhentynyt kuukausittain 190 euroa (tarkkaan ottaen opintolainan korot mukaanlukien 194 euroa) eli vuodessa olen maksanut sitä pois 2280 euroa. Velkaa on nyt palkkapäivän jälkeen jäljellä 6260 euroa, jee :D. Opintolainaa 2060 euroa ja perheensisäistä lainaa 4200 euroa. Tarkoitus on maksaa perheensisäinen laina ensin pois (järkevämpää toki olisi toisin päin, koska toinen laina on korotonta, mutta haluan maksaa velan vanhemmille mahdollisimman nopeasti). Olen laskeskellut, että touko-kesäkuussa koittaa se hetki, kun säästöt ylittävät velat...ainakin toivottavasti.

Viime vuoden maaliskuussa laskin varallisuuteni olevan 1325 euroa. 425 euroa laskutilillä, 600 euroa säästötilillä, 200 euroa keräilylasina ja yksi s-ryhmän osuus 100 euroa. Käytännössä jätin matkan varrella tuon keräilylasin pois laskuista (olen jonkin verran sitä myynytkin pois) ja tuon s-ryhmän osuuden, koska tuskin tulen sitä lunastamaan pois lähiaikoina. Eli näin laskettuna varallisuutta oli vuosi sitten 1025 euroa. Nyt palkkapäivän jälkeen varallisuus on 4800 euroa, josta 630 euroa laskutilillä (käytin sieltä 90 euroa viime kuussa ylimääräisiin menoihin), 1050 euroa säästötilillä (tavallinen käyttötili), 620 euroa Seligsonin kolmessa rahastossa, 1800 euroa Bank of Norwegianin säästötilillä ja 700 euroa s-osuuksissa (yhteensä omistan niitä siis kahdeksan). Laskutili on hitaasti kasvanut vuoden mittaan, koska olen ihan tarkoituksellisesti arvioinut laskut sinne yläkanttiin. Jos sitä kautta tulisi vahingossa säästettyä vähän enemmän :D. Mutta yhteenvetona olen vuodessa saanut säästettyä 3775 euroa. Omassa elämäntilanteessani (osittainen työaika, lapset puolet ajasta ja vähän liian kallis vuokra-asunto) pidän tuota ihan kohtuullisena suorituksena.

Työsopimukseni on tällä hetkellä voimassa elokuun loppuun, ja mikäli sitä jatketaan, niin tulot tulevat pysymään hyvin samankaltaisina syyskuun loppuun asti. (Ja jopa nousevat kesällä, kun Ip-maksu jää lopullisesti pois. Käytännössä 50 euroa kuussa lisää, kun toinen 50 euroa vammaistuesta menee lasten isälle, ja koska kulut nousivat juuri sen 50 euroa, niin plus miinus nolla...). Mutta syksyllä loppuu osittainen hoitoraha ja nyt laskenut asumislisä ei tule enää paikkaamaan sitä, vaan nousee käytännössä vain noin 30 euroa (osittainen hoitoraha on 59 euroa) ja ainakin korotettu vammaistuki tulee luultavasti loppumaan, perusosaa tulemme ehkä saamaan jatkossakin, mutta sen varaan ei voi vielä laskea. Kun palkasta jää kuukausittaisten menojen (ja kuukausittain laskutilille, Seligsoniin ja säästöön menevien 450 euron) jälkeen nyt noin 300 euroa käyttörahaa, niin syksyllä se laskee noin 220 euroon. Käytännössä en siis välttämättä enää saa säästettyä samalla tavalla. Kaikenlaisia ylimääräisiä menoja on jo tulossa loppuvuodelle. Mutta pidetään edelleen voimassa tuo tammikuun tavoitteissa esittämäni 8000 euroa tämän vuoden loppuun. Jos en aivan mahdottomasti tuhlaa kesälomalla (tai kesälomarahoja), niin se varmaan olisi mahdollinen. Ja jospa tänä vuonna tulisi reilusti veronpalautuksia (ja oltaisiin viisaampia rahankäytössä joulukuussa, hehheh). Aika näyttää miten käy :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti