tiistai 26. marraskuuta 2019

Loka- marraskuussa kulutin rahaa...

Nyt jälkeenpäin harmittaa, että ylimääräisten menojen ylöskirjaus jossain kohtaa unohtui. Rahaa kului aika tavalla, mutta ei ehkä sinänsä harkitsemattomiin kohteisiin. Varmasti karsittavaakin silti oli. Lokakuussa palkkaa tuli nettona noin 1800 euroa ja marraskuussa 2270 euroa (kotitalousvähennyksen ansiosta verotus on kevyempää vuoden loppuun saakka). Loka-marraskuuhun ajoittui paljon isoja hankintoja, kuten lasten talvivaatteet ja kengät. Nämä saatiin periaatteessa kustannettua juuri tätä tarkoitusta varten perustetulta tililtä, joka on yhteinen lasten isän kanssa. Mutta käytännössä tuli sitten muutakin kuluerää, joten tilille piti laittaa lisää rahaa. Käytin toista lasta yksityisellä lääkärissä ja harrastuksen lukukausimaksu piti hoitaa. Lasten ulkovarusteisiin meni tänä syksynä yhteensä noin 200 euroa. Toinen iso kuluerä oli jälleen tuo autonreppana. Ensin isäni korjasi sitä ja varaosiin meni parisataa euroa. Tuo korjaus säästi kyllä selvää rahaa, mutta hän löysi autosta sellaistakin vikaa, mitä ei pystynyt korjaamaan ja kiikutin auton taas korjaamolle, jonne meni toinen 200 euroa. Isäni mielestä autoon kumminkin kannatti tehdä nämä korjaukset ja se menisi mahdollisesti näillä läpi katsastuksesta. Se jää nähtäväksi.

Lokakuussa menopuoli muuttui siinä mielessä, että puolison saadessa töistä pidemmän sijaisuuden sovittiin, että hän alkaa osallistumaan enemmän talouden menoihin. Kuukauden menot näyttävät nyt tältä:

Laina 285 (puoliso maksaa puolet lainasta)
Vastike 172 (puoliso maksaa vajaa puolet vastikkeesta, tässä kompensoidaan hieman sitä, että kahdestaan emme tarvitsisi kolmiota, lisäksi puoliso maksaa vesimaksun vain itsestään)
Autopaikka 13
Vesi (vastikkeessa)
Puhelin 25
Vakuutukset 50 (tätä sai tarkistaa alaspäin)
Autovero 25
Sähkö 25 (puoliso maksaa 10 euroa tähän päälle)
Lasten koulu 45
Liitto 30
Ruoka 400 (puoliso maksaa tähän 100 euroa päälle)
Bensa 80 (budjetoin tähän enemmän)
Lasten kuukausiraha 40 (tämä todennäköisesti laskee, koska lapset saavat isältäänkin 30 euroa/kk)
HBO ja Netflix noin 20 (vaikkakin HBO nousi juuri)
Digi-hesari 10
Hyväntekeväisyys 35

Näistä tulee yhteensä 1255 euroa. Lisäksi maksan kuukausittan 200 eurolla perheensisäistä lainaa, lasten isän kanssa yhteiskäytössä olevalle tilille menee hieman isompi summa toisen lapsen luokkaretkijärjestelyjen takia eli 130 euroa kuukaudessa ja rahastoihin 150 euroa kuukaudessa. Tuo rahastosäästäminen oli pitkään tauolla ja tarkoitus oli aloittaa se vasta ensi vuoden alusta. Lyhyen ajan sisällä tuli useammassakin mielessä takapakkia, kun autoa piti aika akuutisti korjata, kaadoin läppärin näppäimistölle kahvia (no niinpä) ja pyörästä varastettiin takarengas! Pyörä odottelee vielä uutta rengasta, mutta tietokoneen näppäimistön vaihto maksoi vain 20 euroa varaosineen. Siihen olin kyllä tosi tyytyväinen, vaikka toki aiheutin vahingon täysin itse :D. Olen yrittänyt säästää tulevaa keittiöremppaa varten, mutta nämä ylimääräiset menot ovat syöneet ne säästöt. Säästössä on nyt 1850 (alle kahdessa tuhannessa se on pyörinyt kuukausia) ja rahastoissa 2550 euroa. Rahastoja kävin katsomassa pitkästä aikaa ja ne ovat kaikki reilusti plussalla, toki osakekurssit nyt muutenkin ovat korkealla.

Keittiöremontti tulee yllä kuvatuista vastusteluista huolimatta, huraa! Kävi nimittäin ilmi, että kun kehotin puolisoa säästämään kesätöistään puskuria, kun syksystä ei tuolloin ollut vielä tietoa, niin hän todella oli säästänyt. Eipä hänellä kesällä hirveästi ollutkaan menoja. Puolison kanssa on sovittu, että hän maksaa minulle takaisin/keittiöremontin menoja: lainan niiltä viideltä kuukaudelta, kun ei osallistunut lainamaksuun (asunnon omistussuhteet ovat 50-50), puolet asuntoon jo tehdystä remontista ja puolet lainan nostoon liittyvistä kuluista (oma rahoitus, nostokulut ja omatakaus). Näistä tulisi yhteensä 11600, mutta pitää vielä huomioida kotitalousvähennys, jonka minä sain loppuvuoden palkassa eli 2400 euroa. Tulevassa remontissa työn osuus on paljon pienempi, mutta luulen silti, että kotitalousvähennystä voisi tulla 1000-1500 euroa ja sen saa vuorostaan puoliso. Keittiösuunnittelu on täydessä vauhdissa. Pintojen remppaaja tulee katsomaan keittiötä tällä viikolla ja olen varannut Giganttiin ilmaisen keittiösuunnittelun. Kysyn hinnan keittiölle myös ainakin yhdeltä toiselta toimittajalta. Edellisen remontin perusteella arvioisin, että pohjatöihin (katto, seinät ja lattia) menisi vajaa 2000 ja itse keittiökalusteisiin, koneistukseen, sähkö- ja putkitöihin sekä valaistukseen 8000 euroa tai vähän enemmän. Itse teemme tuossa remontissa lähinnä vanhan keittiön purkua ja ehkä uusien kaapistojen kasausta.

Ennen remonttia vietetään kumminkin joulua. Tänä vuonna olen ajatellut hommata oikean kuusen. Pimeä aika on vienyt voimia, kun samaan syssyyn on riittänyt kaikenlaisia hoidettavia asioita lapsiin ja lasten kouluun liittyen. Mutta päivä kerrallaan ensin joulua ja sitten kevättä kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti