maanantai 15. heinäkuuta 2019

Se on kesä

Plääh. En ole päivittänyt blogia, mutta olen, miten yllättävää, kuluttanut rahaa. Silloinkin kun panostan rahan kulumisen tarkkailuun, sen käyttö yleensä lipsuu. Nyt tarkkailu on jäänyt ajatuksen tasolle ja käytännössä esimerkiksi vaatteiden ja kosmetiikan kulutuksen seuranta on katkennut täysin. Ruokabudjetti on tuntunut ylittyvät joka kuukausi, varsinkin nyt kesällä ja siitä huolimatta, että lapset ovat olleet pidemmän pätkän isällään. Ei hyvä.

Otetaanpa pieni kertaus, vaikka nämä palkkapäiväpostaukset varmaan kiinnostavat enemmän minua kuin ketään lukijaa. Toukokuussa palkkaa tuli noin 1860 euroa. Ihan ok summa, kun mukana oli vain yhdetä lisät. Kesäkuun palkassa oli mukana lomarahat ja lisäksi siihen oli laskettu veroprosentti uudelleen. Sain lopullisen erittelyn remontin kustannuksista ja otan kotitalouvähennyksen takaisin loppuvuoden palkassa. Minun pitäisi siis kyetä säästämään (muun säästämisen lisäksi) 2400 euroa eli sen täyden kotitalousvähennyksen verran. Kesäkuun palkka oli hulppeat 3360 euroa ja siitä meni rahaa säästöön, mutta käytin kiitettävästi myös itseeni ja asuntoon ja aivan erityisesti autoon. Tänään tuli heinäkuun palkka, sekin lomapalkan lisäyksen ja toki tuon veroprosentin laskun takia ihan hyvä eli 2530 euroa.

Mitenkäs ne ylimääräiset menot sitten. Kesäkuun alkupuolella auto alkoi tosiaan kiukutella. Korjaamolla ongelman syyksi selvisi bensapumppu, joka meni vaihtoon. No ei mennyt kuin reipas viikko ja moottorivalo syttyi kesken ajon ja auto melkein hyytyi tien varteen. Toisella kertaa syy liittyi jäähdytysnesteisiin, eikä korjaus maksanut niin paljon, mutta yhteensä näihin korjauksiin meni sellaiset 500 euroa. Kylläpä ärsytti ja vähän sellainen fiilis on nyt auton suhteen, etten uskalla sillä kovin kauas lähteä. Jos auto lähiaikoina hajoaa uudelleen, niin pitänee miettiä tarkkaan onko sen korjaaminen enää järkevää. Ostin itselleni alennusmyynneistä ihan tarpeellista ulko- ja sisävaatetta, mutta kertaostoksena näihin meni 200 euroa. Olen näemmä nyt myös kosmetiikkapuolella siirtymässä enemmän ja enemmän luonnonkosmetiikkaan, mutta tokikaan en olen muistanut kaikkia ostoksia kirjata ylös. Viime aikoina on tullut ostettua ainakin uusi mineraalimeikkipuuteri, jota käytän päivittäin ja heräteostoksena samalla persikkaan taittuva poskipuna, joka sävynä sopii kesään (vaikkei rusketuksesta ole tietoakaan). Nämä yhteensä noin 35 euroa. Kävin myös hakemassa uuden hiusvärin, kasvoveden ja ihoa puhdistavan seerumin, jotka olivat yhteensä reipas 50 euroa. Käytin samalla 10% alekupongin, millä sai ihan kivan alen. Lasten huoneeseen ostin käytettynä Fatboyn. Esiteinit tuntuvat lähinnä lojuvan vuoteissaan varsin hämärissä asennoissa, mutta saisiko tuossa säkkituolissa vähän paremman tuen selälle. Mene ja tiedä, mutta ainakin itse tykkään lötköttää siinä. Fatboy maksoi 120 euroa, mutta oli aika lailla uuden veroinen ja kivipestyä puuvillaa, joka maksaa uutena vähintää kaksinkertaisen summan. Olihan näissä taas sellaisia juttuja, mitä olisi voinut karsia, vaan näillä mennään.

Mikäs rahatilanne on sitten kokonaisuutena heinäkuussa? Laskutilillä on 625 euroa ja sieltä menee vielä tässä kuussa puhelinlasku. En laskutiliä laske mukaan säästöihin, koska sille rahalle on käytännössä kohde valmiina ja tilin avulla on vaan helpompi hahmottaa taloutta. Säästössä rahaa on 1600 euroa kahdella eri tilillä. Käyttötilille jätin nyt 200 euroa ylimääräisiin menoihin, joita kohta alkavalla kesälomalla tulee. Ruokaan ja bensaan varasin tässä kuussa satasen enemmän eli sinne meni 600 euroa. Lasten ylimääräisiin menoihin varatulla tilillä on vajaa 400 euroa. Sinne laitan kuukausittain 60 euroa, lasten isä ilmeisesti vähän enemmän. Nordnetin ja Seligsonin rahastoihin en ole nyt laittanut mitään, en edes lasten rahastoon, mutta kävin kurkkimassa tilannetta. Seligsoniin olen laittanut 1600 euroa ja rahastojen arvo on tällä hetkellä reippaat 1800 euroa. Kaikista parhaiten porskuttaa Global Top Brands. Nordnetin rahastoissa on 800 euroa ja ovat nyt pari kymppiä plussalla. Lapsille olen säästänyt rahaa Superrahasto Suomeen ja sen hankintahinta on 1950 euroa ja nyt plussalla reipas 200 euroa. Rahastosijoitukset ovat edelleen tauolla toistaiseksi, koska säästän tai ainakin pitäisi nyt säästää sitä ensi vuonna (toivottavasti) koittavaa keittiöremonttia varten.

No joo...suunnitelmahan oli, että minulla olisi säästössä tammikuussa noin 8000 euroa keittiötä varten. Tämä ei mitä todennäköisemmin tule toteutumaan. Olen nyt saanut kahtena kuuna enemmän palkkaa tuon kotitalousvähennyksen takia, mitä tulen saamaan kuukausittain noin 340 euroa eli loppuvuodelle olisi jäljellä 1700 euroa. Tämän lisäksi on tulossa veronpalautuksia 300 euroa (mutta toisaalta joulun ylimääräiset menot tulevat olemaan vähintään sen verran) ja omassa tulo-meno-arviossa olen laittanut kuukausittaiseksi säästötavoitteeksi 200-300 euroa. Jos pysyn loppuvuoden säästötavoitteessa säästössä olisi tammikuussa noin 4500 euroa. Kaikista parhaimmassa skenaariossa puoliso valmistuu suunnitelmiensa mukaan joulukuussa ja työllistyy lähes välittömästi, jolloin keittiötä päästäisiin aloittamaan jo kevättalvella. Joka tapauksessa yritän ryhdistäytyä kuluseurannan suhteen. Ainoa kesälomareissu tänä vuonna suuntautuu lasten kanssa Helsinkiin, jonne menemme junalla (liput menopaluu vain reipas 160 euroa). Lintsi ei ole tällä kertaa ohjelmanumerona, koska käytin lapsia jo alkukesästä Suomen Tivolissa. Muuten suunnitelmissa on lähinnä ulkoilua ja eväsretkiä rannalle. Hyvää kesää ja toivottavasti vähän lämpimämpiä kesäpäiviä kaikille lukijoille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti