torstai 1. marraskuuta 2018

Opintolainasta ja muistakin veloista

Voisin tanssia pienen voitontanssin, mutta juuri nyt en jaksa :D. Sisäisesti silti hykertelen, sillä: opintolaina on maksettu pois! Jipii! Epäpätevyysvähennykset kilahtivat tilille eilen ja summa oli verojen jälkeen noin 1160 euroa. Kannatti hakea. Otin puhelun Nordeaan ja opintolainan loppuosa 760 euroa kuitattiin pois. Opintolainan poismaksu oli henkisesti tärkeä juttu. Se ei nimittäin ollut "vain" opintolainaa, vaan lainaa, jonka sovittiin osituksessa jäävän minulle.

Vuoden 2016 keväällä kävin asiaa läpi täällä juuri aloitetussa blogissa. Eron jälkeen jouduimme ex-mieheni kanssa myymään silloisen omistusasunnon reilusti tappiolla ja sen takia kumpikin otti osituksessa takkiinsa ja joutui ottamaan velkaa. Velka jaettiin niin, että tuo opintolaina, joka toki oli minun nimissäni oli osa ositusta, koska se oli otettu perheen yhteisiin menoihin avioliiton aikana. Lisäksi jouduin ottamaan vanhemmiltani perheensisäistä lainaa. Opintolainaa ja perheensisäistä lainaa oli maaliskuussa 2016 jäljellä 2500 + 5850 euroa. Perheensisäistä lainaa jouduin ottamaan tämän asunnon ostaessani vielä lisää. Minulla ei ollut säästössä kymmentä prosenttia asunnon hinnasta, piti maksaa varainsiirtovero ja rahastoista en halunnut ottaa rahaa ulos. Vanhemmillani on oikein hyvä taloudellinen tilanne ja he oikein tuputtivat tuota lainaa, joten asuntokaupan yhteydessä sitä tuli lisää 12000 euroa. Nyt marraskuussa 2018 eli noin 2 vuotta ja 8 kuukautta myöhemmin velkatilanne on tämä: opintolaina on kuitattu kokonaan pois ja perheensisäistä lainaa osituksesta on jäljellä 2500 euroa. Asuntoa varten ottamaani lainaa on jäljellä 11600 euroa. Tuota jälkimmäistä maksan suoraan vanhemmilleni, tässä kuussa 100 euroa ja ensi kuusta alkaen 150 euroa kuukaudessa. Lyhennykset olivat tauolla sen ajan, kun tein ylimääräisiä lyhennyksiä opintolainaan. Toista lainaa maksan suoraan sisarelleni. Vanhemmat antoivat minulle ennakkoperintöä osituksen yhteydessä 3450 euroa ja nyt maksan siskolle hänen osuuttaan. Sekin on ollut tauolla, kun hankkiuduin eroon opintolainasta. Sisaren laina alkaa lyhentyä taas joulukuusta 50 eurolla kuukaudessa.

Tekisi mieli maksaa tuo siskon osuus nopeasti pois, koska sitä on vähemmän, ja kuten sanottua, se ei ole vain lainaa. Ositukseen liittyy tietynlaista henkistä painolastia. Päätin sen jälkeen, että nämä rahat tulen maksamaan pois ja jatkossa huolehtimaan raha-asioistani paremmin. Velan maksaminen tekee olon kevyemmäksi. Samanlaista tunnetta ei tule vaikkapa asuntolainan lyhennyksistä :). Mutta, mutta...kun asiaa realistisesti pohtii, niin vanhempani ovat jo iäkkäitä ja minulle on kunnia-asia maksaa laina pois heille hyvissä ajoin. Sisaren osuuteen olen välillä tehnyt ylimääräisiä lyhennyksiä ja ehkäpä sellaisia pystyisi tekemään enemmän tulevaisuudessa. Nykyisellä aikataululla laina olisi maksettu pois 4 vuoden ja 8 kuukauden päästä. Tavoitteena tietysti on, että jossain vaiheessa minulla olisi vain asuntolainaa.

4 kommenttia:

 1. Hienoa että opintolaina on maksettu! Pikkuhiljaa ne muutkin siitä lähtee lyhenemään. Allekirjoitan kyllä täysin tuon, että perheensisäinen laina ei ole "vain lainaa"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :). Velat saisi toki kuitattua nopeammin, jos en haluaisi kartuttaa säästöjä samalla.

   Poista
 2. Hyvin sinulla lainat lyhenee. (Ja toki jos olet saanut perheensisäistä lainaa, niin elämän heikkoihin hetkiinhän se perhe on tarkoitettu, eli loistojuttuhan se vaan on, toki ymmärrän että haluat sen maksaa pois. Mutta jos vanhemmilla on hyvä taloudellinen tilanne niin varmaan he ihan ilolla sen ovat apuna sinulle lainanneet...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näinhän se on. Näin "pienissä" lainoissa on monesti kovat korot, joten iso etuhan se on maksaa laina ilman korkoa takaisin.

   Poista