keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Kesäloman viettoa

Töissä kiertävät kesälomat ja nyt minulla oli ensimmäistä kertaa loma heinäkuussa. Heti loman alussa alkoivatkin nämä poikkeuksellisen lämpimät kelit. Täällä 50-luvun kerrostalossa ei (ainakaan vielä) ole ollut tukalan kuuma. Aurinko paistaa päiväsaikaan pääosin parvekkeen puolelle, joten sinnepäin ovat sälekaihtimet kiinni, mutta muuten ei ole verhoja käytössä, ikkunat toki jatkuvasti raollaan.

Lapset palautuivat minulle isovanhemmilta heinäkuun alussa ja parin päivän päästä lähdimme Helsinkiin. Olin aika väsynyt työkuvioista ja arjesta yleensäkin, joten olin jo etukäteen tilannut lennot. Se oli varsin hyvä juttu siltäkin kannalta, että reissussa oleminen on itsessäänkin aina kuluttavaa. Esikoisella on ollut vähän haastavampi vaihe. Kesällä rutiinit voivat vaihdella, ja vaikka hän toki reissussa tykkää olla, niin välillä on oireillut voimakkaammin tilanteissa, jotka ovat pitkään menneet hyvin. Siirtymätilanteet olivat Helsingissä välillä hankalia, vaikka minusta aktiviteettia oli järjestetty lapsille aika sopivasti. Lintsillä ja Sea lifessä kävimme heti ensimmäisenä päivänä. Vähän mietin, josko ensi vuonna otettaisiin siihen tilalle jotakin muuta. Ehkä Korkeasaari tai Suomenlinna, koska esikoinen pelkää aika isoa osaa lintsin laitteista. Kuopus kyllä menisi vaikka mihin :D. Lauantaina kävimme katselemassa erilaisia käärmeitä (yhhyh, allekirjoittanut ei niistä erityisesti pidä) ja siskon ja miehensä veneellä Seurasaaressa. Taisi olla tuon reissun kohokohta, kun pikkulinnut tulivat siellä syömään kädestä. Sunnuntaina kävimme veneellä vielä toisessa saaressa eväsretkellä ja sitten olikin aika suunnata takaisin kotiin. Lapset lähtivät isänsä kanssa viikoksi reissuun ja itse makasin alkuviikon aika lailla äksänä ja toivuin tuosta reissusta...

Helsingin reissuun kului suurin osa ns. kesälomabudjetista, joka jakautui näin: 245 lennot (ostin liian myöhään, toki inhimilliset lentoajat maksoivat myös), Auton pysäköinti lentoasemalla 39, Lintsin tuplahupi-rannekkeet 141 ja 68 euroa jätskiin, eväisiin ja muihin pieniin ostoksiin. Yhteensä lähemmäs 500 euroa. Kesäkuussa seurasin myös ruokakuluja ja muita kuluja kuukauden sisällä. Ruokakulut olivat kesäkuussa 577 euroa, vaikka lapset olivat ensin isällään ensimmäiset kolme viikkoa ja sitten minun vanhemmillani viikon...Kuopus tosin sai keliakia-diagnoosin ja käytännössä ostin hänelle kaikki puuro-, leipä yms. tarvikkeet isovanhempien luokse, koska en halunnut kuormittaa niiden hakemisella vanhempiani ja tulihan lasten siellä olosta muutenkin kustannuksia. Muita kuluja kesäkuulta kertyi 430 euroa. Isoimpia yksittäisiä menoja olivat Henneksen vaatetilaus 110, Hesarin digitilaus 60 euroa/puoli vuotta, kosmetiikkaa melkein sadalla eurolla (hömhöm) ja lapsille lomanaloitukseen legopaketit vähän vajaa 50 euroa (kustansivat näistä osan itse). Kesällä näemmä rahaa kuluu reilusti enemmän. Tässä asiassa pitäisi oikeasti ryhdistäytyä syksyllä, ja kun ottaa huomioon, että elokuussa tulee taas ennatyspieni palkka (ei ollenkaan lisiä).

Lasten palattua reissusta nyt heinäkuun kolmannella viikolla olemme lähinnä viettäneet rantaelämää. Joka paikassa on hiekkaa, rannalta kerättyjä kiviä, uikkareita ja pyyhkeitä mytyssä kylppärin lattialla. Eväsrasioista saa tyhjentää herneenpalkoja (ja sitä hiekkaa). Kuopuksen gluteeniton ruokavalio on muuttanut eväspolitiikkaa siten, että aika lailla suunnittelen ja teen eväät itse. Nyt tosin Lidliinkin on ilmestynyt tuoreita gluteenittomia tuotteita (tosin vähän hullusti yksittäispakattuina muoviin, ehkä useampi leipä samassa paketissa olisi mennyt?). Rannalla on syöty leipää, jonka välissä on pari paistettua nakkia (aiemmin ostin Lidlin nakkicroisantteja) ja pitaleipää, jossa on salaattia ja kasvispyöryköitä. Aika hyviä eväitä molemmat. Näiden lisäksi toki niitä herneitä ja vesimelonia tai omenalohkoja. Kuopuksen gluteenittomuus ei ole pyöräyttänyt ruokailua aivan uusiksi, koska itse välttelin viljoja aikaisemminkin (ja nyt pitänee käydä itsekin veritestissä).

Heinäkuussa palkassa oli peruspalkan ja lisien lisäksi vielä lisien korvaus. En nyt tiedä millä nimellä tätä rahaa nimitetään virallisesti, joku lomapalkan korvaus vai mitä, mutta siihen on siis laskettu se minkä verran lisiä tulee keskimäärin kuukaudessa (täydellä työajalla) eli noin 400 euroa. Koska heinäkuun palkassa maksettiin vielä ilta-, vkl ja yö-korvauksia toukokuulta oli palkka 2299 euroa + lapsilisät 305 ja vammaistuki 215. Nooh, heinäkuussa rahan käyttö on livennyt sitten vielä enemmän kuin kesäkuussa, sillä lähdin vähän extempore Suomipop-festareille (tosin vain yhdeksi päiväksi) 69 euroa ja tilasin ensimmäistä kertaa elämässä myös Qstcok-lipun (jälleen yhdelle päivälle) 75 euroa + toimituskulut. Ja huomasin, että Ikean verkkokaupasta sai kätevästi tilattua kohtuullisilla postimaksuilla uuden tv-tason, hmm, hmmmm. Ensi viikolla olisi tarkoitus käydä vielä Ranuan eläinpuistossa, johon menee noin 120 euroa lippuihin, bensaan ja eväisiin.

Tilanne voi rahatilanteen puolesta olla siis varsin mielenkiintoinen elokuussa, mutta nyt se on tällainen: Laskutilillä, Bank Norwegianissa ja säästötilillä 300 + 500 + 200 = 1000 euroa. Sijoituksessa Seligsonin rahastot, Nordnet superrahastot ja s-juna 1410 + 520 + 700 = 2630 euroa. Asuntolainaa lyhensin ylimääräisellä sadalla eurolla 400 + 100 ja opintolainaan on tulossa ylimääräinen lyhennys ensi kuussa, tässä kuussa se lyheni vaan tavallisen 40 euroa. Opintolainan suhteen vähän haaveilen, että saisin sen maksettua pois jo marraskuussa. Lainaa on nyt jäljellä 1130 euroa. Asuntolainan pitäisi mennä syyskuussa (jolloin vuosi lainanmaksua takana) alle 101 000 euron ja vuoden lopussa se olisi näin ollen reilusti alle 100K. Muiden säästöjen osalta ajattelin tavoitteeksi, että puskuria olisi vuoden lopussa 1500 euroa (syksyllä tulee maksettavaksi noin 500 euroa uusien talvirenkaiden ja vakuutusmaksun muodossa) ja sijoituksessa 3000 euroa. Lapsiperheessä myös muuttujia riittää. Onneksi tänäkin vuonna on tulossa veronpalautuksia. Noh niin, tämmöistä täällä. Kesäloman vietto jatkuu vielä, mukavaa kesän jatkoa myös lukijoille :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti