Kuten sanottua kesäkuussa tulee isompi palkka, koska lomarahat. Netto tulee olemaan 2400-2500 euroa vähän riippuen lisien määrästä. Kesäkuussa pitää toki maksaa reipas 500 euroa luottokorttimaksua pois (tai ei tarvitse, tarvitse, mutta en halua käyttää luotto-ominaisuutta, kun ei ole pakko). Lisäksi kesäkuulle nyt "sattuu" muutamia muita pienempiä hankintoja, joita osin olen lykkäillyt sinne, kun rahaa on.
Olen lueskellut vähän blogin alkua. Oli mielenkiintoista muistella, miten kaikki oikein alkoi. Esimerkiksi tulot vuoden 2016 keväällä ovat koostuneet näistä:
palkka 1600
lapsilisät 298
asumistuki 222
kelan tuki 59 (osittaisesta työajasta, kun nuorempi lapsista oli ensimmäisella luokalla)
yhteensä 2179 euroa/kk
Palkan arvioin tuolloin alimman mahdollisen mukaan. Nyt olen laskenut keskimääräisen palkan koko vuoden tulojen perusteella, mutta se on tavallaan vähän huono asia (palaa siihen alempana). Tulot ovat parin vuoden aikana muuttuneet, koska aloin saada esikoisesta vammaistukea ja asumistuki loppui omistusasunnon ostamisen myötä. Tällä hetkellä tulot koostuvat näistä:
palkka 1850
lapsilisät 305 (korotus vuoden alusta)
vammaistuki 215 (saan tämän nykyään kokonaan itselleni)
yhteensä 2370
Tuo nettopalkka näyttää paremmalta, vaikka palkka ei ole noussut. Tuossa ovat kumminkin mukana lomarahat, koska olen laskenut sen yksinkertaisesti jakamalla koko vuoden palkan 12 miinus verot. Se ei siis anna tavallaan realistista kuvaa palkasta ja varsinkaan sen suuresta vaihtelusta. Olisiko parempi palata vanhaan? Kokeillaan! Jatkossa aion tehdä joka kuulle alustavan budjetin, jossa palkka on nettona 1650 euroa ja teen vielä tarkennuksia budjettiin, kun palkka on tiedossa. Kuulostaa melko reippaalta tällä päivitystahdilla :D. Tämä auttaisi kumminkin budjetin suunnitelussa. Nythän ongelmana on esimerkiksi: ruokamenot eivät tunnu pysyvän budjetissa ja ylimääräisiä kuluja kertyy, enkä taas tarkalleen tiedä mistä, koska olen taas luistanut niiden ylöskirjaamisesta.
Otetaan näin ollen tähän kesäkuun alkuun ryhtiliike! Eli kulujen tarkempi seuranta. Uuden budjetointimallin otan käyttöön vasta heinäkuussa, koska kesäkuun palkka on tosiaan lomarahojen takia niin paljon isompi ja siihen on kertynyt noita tavallista isompia menoja. Budjettia voisi pyöritellä myös sillä mielellä, että heinäkuusta eteenpäin ruokabudjetti pitänee nostaa isommaksi (muutenkin). Toinen lapsia on saamassa keliakiadiagnoosin, mikä tulee nostamaan ruokakorin hintaa. Syksyn tukihakemukset ovat myös tulleet ja vielä ei ole tietoa jatkuuko vammaistuki korotettuna. Toinenkin lapsi alkaa tosin saamaan vammaistukea tuon ruokavalion takia, koska on siihen 16 vuoteen asti oikeutettu. Kokonaistulot saattavat silti syksyllä laskea.
Blogin alussa myös säästötavoitteet olivat vähän vaatimattomampia, toki kovin isoja summia en pysty säästämään edelleenkään. Keväällä 2016 maksoin perheensisäistä lainaa 150 eurolla ja laitoin säästöön 150 euroa, rahastoihin en ollut vielä tuossa vaiheessa alkanut säästämään. Parhaimmillaan minulla oli varallisuutta säästötilillä ja sijoituksissa noin 6000 euroa. Tämä tietenkin muuttui asunnonoston myötä. Nyt varallisuutta on vajaa 3000 euroa, josta sijoituksissa 2500. Kuukausittain asuntovelan pääoma lyhenee 400 eurolla, opintolainaan alan tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä 150 eurolla ja säästöön menee 200 euroa. Mikäli palkkaa tulee yli tuon 1650 euroa, niin teen ylimääräisen lyhennyksen asuntolainaan ja siirrän ylimääräistä säästötilille. Katsellaanpas, miten tämä käytännössä alkaa toimia :).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti