torstai 28. joulukuuta 2017

Uuden vuoden lupauksia

Joulupyhistä on selvitty ja kohta vaihtuu vuosi. Vuoden vaihtuessa tulee perinteisesti mietittyä lupauksia uudelle vuodelle. Tai ainakin optimistisia toiveita :). Itsekin alan, tottakai, syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän ja mitäs vielä. Toki vanhemmuudesta löytyy aina parannettavaa. Tässä blogissa taidan kumminkin keskittyä siihen millaisia toiveita minulla olisi tulevalle vuodelle talouden suhteen.

Joulu ei keikauttanut tänä vuonna budjettia kovin pahasti, koska pysyin aika kohtuudessa lahjojen ja syömisten kanssa. Tammikuulle on silti tulossa luottokorttilasku ja riippuen siitä, miten maksut kortille päivittyvät, se on sata tai pari sataa. Osa on alkukuusta ostettuja joululahjoja ja osa netistä tilattuja vitamiineja ja vaatteita itselle ja lapsille. Vitamiinit ovat olleet hyvä sijoitus. Olen pysynyt selvästi terveempänä, kun syön säännöllisesti isompaa määrää d-vitamiinia ja sinkkiä. Vaatteita tilasin, koska tarvitsin itselleni perusvaatetta hajonneiden tilalle ja lapsilta uupui housuja. Omista vaatteista en saanut alennusta, mutta lasten vaatteista sitä tuli reilusti. Yksi toive alkavalle vuodelle olisi kohtuullistaminen tai minimalismin eteenpäin vieminen, kummaksi sitä nyt haluaa nimittää. Vitamiinit olivat tarpeen, mutta tilasin niiden lisäksi vielä melko tarpeettoman huulirasvan. Vaatteet olivat nekin tarpeen, mutta tilasin vielä niiden lisäksi koristetyynyliinan (se oli tosin reilussa alessa). Voi olla jatkossa järkevää eritellä, että minkä verran ylimääräisiä menoja tulee ja erityisesti se, mitä ostan. Olen saanut hyvin raivattua turhia tavaroita pois, mutta haalin edelleen niitä lisää. Ja toisaalta vanhoissakin on vielä karsimisen varaa. Tulevana vuonna tarkkailen siis erityisesti ylimääräisiä menoja ja käyn taas vuoden alusta asunnon kaappi kerrallaan läpi.

Vastike nousee vuoden alusta, koska alan maksamaan siinä juuri valmistunutta kattoremonttia. Vastike on tammikuusta 282 euroa ja lisäksi vesimaksu mittarin mukaan, joka näyttää olevan käytännössä 15 euroa per henki (lapset ovat täällä toki vain puolet ajasta, mutta toisaalta miesystävä paljon, joten säästöä siitä ei synny). Yhteensä näistä tulee 327 euroa. Vastikkeeseen sisältyy veden lisäksi internet ja autopaikka. Lainalyhennyksen kanssa asunnon kulut ovat 827 euroa. Aletaan siis olla melko lähellä aiemman vuokra-asuntoni hintatasoa. Toisaalta laina lyhenee kuukausittain reipas 400 euroa ja rahoitusvastike noin 40 euroa. Nousevat kustannukset tarkoittavat silti kahta asiaa. Kuukausittainen puskurini tulee pienenemään (mitä jää jäljelle kiinteiden menojen jälkeen) ja sen pitämiseksi kohtuullisena joudun ainakin luopumaan digi-hesarista ja hbo:sta. Toisaalta, luopuminen näistä on vain järkevää. Hesari maksaa 17 euroa ja Hbo 10 euroa kuukaudessa ja varsinkin jälkimmäistä käytän hyvin vähän. Hesarissa taas voin hyvin pitää välillä taukoa. Asunnon kulurakenne tulee myös olemaan sen verran raskas, että sijoitusasuntoa tästä ei kannata kaavailla. Tällä alueella kaksion vuokra on noin 600 euroa näissä taloissa eli vuokra kattaisi verotuksen jälkeen vain puolet asunnon kustannuksista. Myynti on näin ollen edessä luultavasti kahden tai kolmen vuoden päästä ja pohdittavaksi jää, kannattaako keittiö remontoida sitä ennen. Tällä hetkellä suunnitelmana on tehdä siihen perusremppa reilun vuoden päästä, mutta tuumailen asiaa vielä. Keittiö ei ole pelkästään susiruma omaan silmään, vaan sen käytettävyys on melko huono. Keittiön hintaa vaan ei todennäköisesti saisi myydessä pois. Myytyä tämän saa tuollakin keittiöllä aivan varmasti, mutta jaksanko itse katsella sitä?

Alan kumminkin säästämään tätä mahdollista keittiöremppaa varten vuoden alusta eli jatkossa palkasta 100 euroa 50 euron sijaan säästötilille ja asuntolainaan vain 100 euroa ylimääräistä kuukaudessa. Alustava budjetti on 500 euroa putkimieheen ja sähkäriin (putket ja sähkövedot tulevat aika samoihin kohtiin). 2500 euroa materiaaleihin ja 1000 euroa asennukseen. Saa nähdä miten käy :D.

2 kommenttia:

 1. Itse olen kirjannut koko vuoden menot säännöllisesti ylös,tosin en ole seurannut kulutustani sen kummemmin (paitsi velkaa ei tehdä ja joka kuukausi jää rahaa säästöön). Eli sinänsä kaikki on kunnossa, mutta nyt viikonlopun aikana aion käydä taas koko viime vuoden menot läpi ja tehdä niiden perusteella budjettia ensi vuodelle.

  Vaatemenoihin piti kiinnittää huomiota tänä vuonna, mutta tiedän ostaneeni vaikka mitä. En niinkään turhaa, mutta ilmankin olisi pärjätty.Se on siis yksi ensi vuoden tavoitteista.

  Itsekin aion käydä kaikki kaapit läpi nyt alkuvuodesta ja ottaa kirppispöydän/myydä netissä kaiken ylimääräisen ja lopulta heittää loput kierrätykseen/roskiin. Nytkin varastossa odottaa meinaan kaksi pussillista viime kirppikseltä jäänyttä tavaraa..
  Motivaationa tosin sekin, että tulevana vuonna saatamme muuttaa ja tämän tavaramäärän kanssa se ei huvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tavaran karsiminen vain jatkuu. Itse odottelen vielä inspiraatiota asian suhteen. Viimeistään helmikuussa alkavalla lomalla. Kevätaurinko monesti lisää inspiraatiota kaikenlaiseen raivaukseen, joten sitäkin odotellessa :).

   Poista