lauantai 7. lokakuuta 2017

Eteenpäin vähän kerrallaan

Muutto on edennyt siihen vaiheeseen, että reilun viikon päästä olisi tarkoitus nukkua uudessa kodissa. Kävin lasten kanssa tänään ensimmäistä kertaa yhdessä asunnolla ja päällimmäinen kommentti oli: "Tää on tosi pieni". No joo, tottahan se on. Pienempään muuttaminen vaatii kompromisseja meiltä kaikilta. Saa nähdä ollaanko jouluun mennessä jo toistemme kurkussa kiinni. Asunnosta vielä sen verran, että se on rauhallisella alueella, mutta keskustan ja kaikkien palveluiden tuntumassa. Lähes kaikki isoimmat remontit on tehty. On uusittu esimerkiksi julkisivu, parvekkeet, parvekeovet, katto ja tehty putkiremontti. Seuraavan viiden vuoden aikana kunnostetaan pihan viheralueita ja ikkunoita. Ikkunat on huollettu julkisivuremontin yhteydessä, mutta ne ovat edelleen alkuperäiset.

Muuten asiat ovat kyllä järjestyneet kivasti tai vähemmän kivasti (mutta järjestyneet silti). Sain Mielen myytyä, vaikkakin reilusti alle myyntihinnan. Se helpottaa rahallisesti ensi kuussa, kun pääsen maksamaan luottokorttilaskua. Olen nyt kuitannut pois ensimmäisen vastikkeen ja 3 taloyhtiön isointa velkaa. Viimeistä on jäljellä satasen verran ja sen saan maksaa kuluitta pois joulukuussa. Luottokorttilasku ensi kuulle on noin 420 euroa, johon tulee vielä Ikea-reissun kulut eli bensa 30-40, ruoka 20 ja ostokset 120 euroa. Vakuutusasioita pitänee vielä selvitellä, mutta kotivakuutus näyttää omistusasunnon vuoksi nousseen jonkun verran. Lokakuun palkkaa en vielä tiedä, mutta tarkoitus on laittaa 200 euroa säätötilille, 65 rahastoihin ja 35 lasten rahastoon. Siirsin asuntokauppoja tehdessä suurimman osan säästöistä laskutilille, jossa on nyt 780, Bank Norwegianissa 100, s-osuudet 700, Seligsonin rahastot 1000, Nordnet Superrahasto Ruotsi 230 ja säästötilillä 10 :D. Yhteensä näistä tulee 2820 euroa.

Velkaa on tietysti juuri otettu asuntolaina. Asunnon kauppahinta oli 119000 euroa eli sen pyyntihinta ja lainaa otin 107 000 euroa sekä perheensisäistä lainaa 12000 euroa. Vanhemmat ostivat asuntoon myös jääkaapin, mutta lisäsin senkin hinnan velkaan eli perheensisäistä lainaa on nyt yhteensä hulppeat 15350 euroa. Ja vielä opintolaina, jota on 1780 euroa. Siinäpä sitä on makseltavaa. Perheensisäistä lainaa lyhennän jatkossakin 150 euroa kuussa, toivottavasti myöhemmin isommalla summalla.

Asuntoon on jääkaappipakastimen lisäksi hommattu pyykinpesukone, joka on nyt asennettu paikalleen. Kuivausrumpu tulee sen päälle viimeisten tavaroiden joukossa. Kylpyhuoneeseen on asennettu myös uusi allas vanhan tilalle. Vanhassa oli halkeama, mikä ei haitannut käyttöä, mutta allas piti kumminkin irrottaa pyykkikoneen tieltä eli oli kätevä vaihtaa samalla. Tai kätevä ja kätevä, isäni siis hoiti nämä asiat suurimmaksi osaksi ja allas pisti asennusvaiheessa vähän hanttiin. Itse purin tavaroita samalla kun vessassa kuului vaimeaa kiroilua :D. Tuollainen 50-luvun kylppärihän on tietynlainen tilaihme, mikä osaltaan lisää haastetta asennusvaiheessa.

Olen myös isän avustuksella vähän paikkaillut vessan ovea, joka hiotaan ja maalataan (kuulemma) paremmin ensi kesänä. Kiinteissä komeroissa oli lattiassa vanhat ja kuluneet muovimatot, jotka otin pois ja maalasin betonin lattiamaalilla. Kivisiä ikkunalautoja on putsailtu maalista ja laastista(?), säleverhoihin hankin vähän lisäosia ja parvekkeen lattian ajattelin pestä universal stonella (sielläkin on eletty vähän huolettomasti, huomaa kyllä, että asunto on ollut sijoituksessa). Keittiöremppaan ryhdytään mahdollisesti myöhemmin (siis vasta parin vuoden päästä) ja parkettia ei kannata vielä tässä vaiheessa hioa, kun lapset ehtivät sitä naarmuttaa kumminkin. Sähköpistokkeita pitää uusia ja sähkövetoja ehkä muutenkin vähän miettiä, mutta ensin pitää säästää puskuria ja muutenkin seurailla miten talous asettuu muuton jälkeen (lue: rahatilanne on edelleen vähän epäselvä). Palkan lisäksi tässä kuussa on tulossa tuloja kirppispöydästä ja kuukausi vuokra-asunnon irtisanomisen jälkeen pitäisi tulla 250 euroa vuokravakuutta. Myös tiskikone on lähdössä myyntiin ja siitä saa luultavasti muutaman kympin. Hohhoijaa, hommaa riittää vielä, mutta onneksi saa kohtuu rauhassa tehdä. Kuntosalilla ei kyllä ole tullut käytyä aikoihin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti