Omassa blogissaan saa (tietyissa rajoissa toki :) ) kirjoittaa mistä vaan ja nyt ajattelin kirjoittaa asiasta, joka varmasti herättää mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Oma mielipiteeni tai ajatukseni siitä on vähintäänkin ristiriitainen, asiassa on puolensa ja puolensa.
Mutu tuntumalla sanoisin, että viime aikoinan pinnalla ovat olleet ainakin nämä kaksi: konmaritus eli ja/tai tavaroiden raivaus, eräänlainen minimalistisempaan suuntaan siirtyminen ja "less is more" -ajattelu. Tämän lisäksi ja osittain siihen liittyen säästäminen/sijoittaminen ja kiinnostuminen oman talouden hallinnasta. Ja kun jokin asia alkaa kiinnostamaan ihmisiä, niin löytyy myös ihmisiä, joita haluavat hyötyä tuosta kiinnostuksesta. Esimerkiksi tavaroiden raivaus ei suju kaikilta tuosta vaan ja tänä päivänä voit palkata itsellesi ammattijärjestäjän kesyttämään tavarakaaosta. Toisaalta tämä on minusta hyvä asia. Elämässä voi olla tilanteita, kuten raskas pikkulapsiarki tai muuten haastava elämäntilanne, jossa Konmari on kirja, jonka lainaat kirjastosta, mutta et missään vaiheessa ehdi edes lukea sitä. Toisaalta minusta tuntuu vieraalta se, miten tässä asiassa toinen saa taloudellista hyötyä toisen ahdingosta. Sillä tavaroiden järjestäminen ammattijärjestäjän kanssa toki auttaa, ehkä sen hetken. Mutta siinä puututaan minusta oikeastaan vain seuraukseen, eikä syyhyn. Toki ammattijärjestäjät tarjoavat (en ole asiaan älyttömän perehtynyt, mutta lukemani perusteella näin) nykyään myös kaikenlaisia kursseja, joilla varmaan keskustellaan niistä "henkisistä" työkaluista siihen arkeen, että se keittiö pysyisi jatkossakin siistinä. On ihan normaalia kehittää palvelu, jolle on kysyntää. En tiedä miksi esimerkiksi ammattijärjestäminen tavallaan eroaisi jonkin muun palvelun tuottamisesta, mutta jotenkin se minun mielessäni vain eroaa. Luen usein ammattijärjestäjien blogeja ja minimalismi kiinnostaa minua (tai ehkä tämä ajatus on vaan vienyt mukanaan :) ), mutta se herättää silti ristiriitaisia ajatuksia.
Tähän liittyvä toinen ja oikeastaan paljon enemmän ajatuksia herättävä asia on oman talouden hallinnan ympärille syntyneet palvelut. Löytyy varallisuusvalmennuksia ja seminaareja ja sitten esimerkiksi monen hehkuttama YNAB. Minusta tuntuisi todella vieraalle ajatukselle maksaa tällaisista palveluista. Toisaalta ymmärrän, että jollekin ja ehkä minullekin voisi olla näistä paljon hyötyä, mutta jälleen kerran, joku toinen hyötyy siitä ja minä maksan, että oppisin käyttämään rahojani paremmin? Näistä valmennuksista ja seminaareista on myöskin paha sanoa etukäteen, että kuinka hyödyllisiä ne todella ovat. Säästäminen ei ole mitään rakettitiedettä ja oman talouden hallintaan löytyy minusta netistä ja vaikkapa kirjastosta läjäpäin tietoa ihan ilmaiseksi. Sijoittaminen on taas sellainen asia, missä (hieman laiskana ihmisenä :D ) ehkä kaipaisin jotakin valmiiksi pureksittua pakettia, mutta ongelma tässäkin olisi, että millainen paketti ja kenen mielestä? Sijoittamisessa ja varsinkin osakesijoittamisessa ei nähdäkseni ole vain yhtä oikeaa vaihtoehtoa, koska esimerkiksi toiset haluavat tehdä voittoa ostamalla ja myymällä ja toiset kerätä osinkoja.
Kummassakin edellä mainitussa asiassa häiritsee tällä hetkellä myös entistä päällekäyvempi markkinointi. Talousaiheisissa blogeissa on tehty toki ennenkin yhteistyötä ja jaettu affiliate-linkkejä, mutta tämä ei minusta ole ollut niin häiritsevää kuin vaikkapa erillinen postaus varallisuusvalmennuksesta alennuskoodeineen. Jälleen kerran, on kehitetty palvelu, jolle on kysyntää. Ei siinä ole mitään väärää, tietenkään. Mutta hyötyvätkö näistä palveluista sellaiset, joilla on ihan oikeasti ongelmia rahan kanssa? Ei, eikä se ole heille tarkoitettukaan. Suhtaudun silti ristiriitaisesti, mutta ristiriitojahan elämässä riittää :).
tiistai 28. maaliskuuta 2017
keskiviikko 15. maaliskuuta 2017
Sairastuvalta päivää ja maaliskuun palkkapäivä
Tein viime viikolla sellaisen huomion, että rahaa ei juurikaan kulu, kun koko perhe oksentaa yhdessä. Ensinnäkään ei päästä minnekään kuluttamaan sitä rahaa ja toisekseen kukaan ei halua syödä (tai jos söi, niin kohta taas oksensi). Rahaa siis säästyi, mutta ei kiitos uusiksi ihan heti. Oksentavien lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, vaikka lapset ovatkin sen verran isoja jo, että ymmärtävät tähdätä ämpäriin. Normaali arki tuntuu tämän taudin jälkeen varmasti hetken todella mukavalta :D.
Maaliskuun palkassa on mukana kahdet lisät ja ja se on nettona 1940 euroa. Vähän mietityttää tuo palkan verotus, kun tarkistin sen alkuvuodesta verottajalta eli tilasin uuden verokortin, mutta nettopalkat ovat silti olleet hämmentävän isoja. Muita tuloja tässä kuussa ovat normaaliin tapaan lapsilisät yksinhuoltajakorotuksella 297 euroa, asumistuki 188 euroa, osittainen hoitoraha 80 euroa ja toisen lapsen vammaistuki 157 euroa. Yhteensä siis 2662 euroa. Laskin tämän kuun ylimääräisiksi menoiksi ekstraa hiihtolomaviikon osalta, mutta sitä ei sitten tullut käytettyä, koska sairastimme. Passeista olisi tulossa kuluja 120 euroa, teen vaatehankintoja noin 60 eurolla (lähinnä alusvaatteita itselle ja lapsille) ja lisäksi mineraalimeikkipuuteri alkaa olla lopussa ja siihen menee postikuluineen 25 euroa. 20 euroa laitoin myös Unicefin kautta lasten hätäapurahastoon. Näistä siis yhteensä 225 euroa.
Kuukausittaiset menot ovat 1770 euroa ja näihin sisältyvät siis vuokra, laskutilille siirtyvä summa (vakuutuksia, sähköä, puhelinta, autoveroa, terveysmenoja ja kuntosalia varten), lasten koulumaksu ja iltapäiväkerhomaksu, hyväntekeväisyys, ruoka ja bensa, pankkimaksut, Netflix ja lasten viikkorahat. Kuukausittaiset lainamenot ovat 194 euroa, josta 40 euroa + 4 euroa korkoa menee opintolainaan. Kaksi muuta lainaa ovat korottomia perheensisäisiä lainoja. Kuukausittain säästöön menee 200 euroa säästötilille, 60 euroa Seligsoniin ja 35 euroa lasten säästötileille (ja sieltä asteittain tämän vuoden aikana Superrahasto Suomeen). Kuukausittaiset menot ovat yhteensä siis 2259 euroa eli erotus tässä kuussa 403 euroa. Siirsin jo 50 euroa kirppispöydän tuotosta säästötilille ja näin ollen tässä kuussa varallisuus on 5060 euroa (mentiin yli viiden tonnin, jee!). Näistä siis 2200 euroa Bank of Norwegianissa, 900 euroa säästötilillä, 680 euroa Seligsonin kolmessa rahastossa ja 580 euroa laskutilillä. Laskutiliä olen verotanut ylimääräisillä menoilla helmikuussa ja yritän laittaa sinne tässä kuussa vielä lisää rahaa. Luulisin tuosta 403 eurosta jäävän ylimääräisten menojen jälkeenkin vielä sinne laitettavaksi. Säästötililtä siirrän varmaan myös 200 euroa taas Bank of Norwegianiin kasvamaan korkoa. Jos siirrän säästötililä pitkin vuotta rahaa Bank of Norwegianiin niin olisi mahdollista saada tästä vuodesta yli 50 euron korkotuotto. Katsotaan miten käy :). Tämän vuoden mittaan pitäisi myös S-osuuksista alkaa putkahdella korkotuottoa ja ne ajattelin sijoittaa noihin Seligsonin rahastoihin.
Työasioita olen taas pyöritellyt mielessä. Vastakkain ovat nämä vanha kunnon tietynlainen taloudellinen turvallisuus, palkallinen kesäloma (ei mikään vähäinen asia) ja mahdollisesti jossain vaiheessa vakipaikka, jotka tarjoaa nykyinen työnantaja ja sitten taas toisena vaihtoehtona noin puolen vuoden tulojen säästäminen puskuriksi ja sen jälkeen hyppy tuntemattomaan eli toiseen työpaikkaan, jossa työnkuva olisi todennäköisesti mielekkäämpi ja työ fyysisesti vähemmän raskasta, mutta entistäkin lyhyemmät määräaikaiset sopimukset enemmän sääntö kuin poikkeus. Suo siellä, vetelä täällä sanotaan. Kumman niistä nyt sitten valitsisi, sitä jälleen jahkailen :D. Voi tietenkin olla, ettei valintaa tarvitse edes tehdä, sillä se tehdään puolestani.
Maaliskuun palkassa on mukana kahdet lisät ja ja se on nettona 1940 euroa. Vähän mietityttää tuo palkan verotus, kun tarkistin sen alkuvuodesta verottajalta eli tilasin uuden verokortin, mutta nettopalkat ovat silti olleet hämmentävän isoja. Muita tuloja tässä kuussa ovat normaaliin tapaan lapsilisät yksinhuoltajakorotuksella 297 euroa, asumistuki 188 euroa, osittainen hoitoraha 80 euroa ja toisen lapsen vammaistuki 157 euroa. Yhteensä siis 2662 euroa. Laskin tämän kuun ylimääräisiksi menoiksi ekstraa hiihtolomaviikon osalta, mutta sitä ei sitten tullut käytettyä, koska sairastimme. Passeista olisi tulossa kuluja 120 euroa, teen vaatehankintoja noin 60 eurolla (lähinnä alusvaatteita itselle ja lapsille) ja lisäksi mineraalimeikkipuuteri alkaa olla lopussa ja siihen menee postikuluineen 25 euroa. 20 euroa laitoin myös Unicefin kautta lasten hätäapurahastoon. Näistä siis yhteensä 225 euroa.
Kuukausittaiset menot ovat 1770 euroa ja näihin sisältyvät siis vuokra, laskutilille siirtyvä summa (vakuutuksia, sähköä, puhelinta, autoveroa, terveysmenoja ja kuntosalia varten), lasten koulumaksu ja iltapäiväkerhomaksu, hyväntekeväisyys, ruoka ja bensa, pankkimaksut, Netflix ja lasten viikkorahat. Kuukausittaiset lainamenot ovat 194 euroa, josta 40 euroa + 4 euroa korkoa menee opintolainaan. Kaksi muuta lainaa ovat korottomia perheensisäisiä lainoja. Kuukausittain säästöön menee 200 euroa säästötilille, 60 euroa Seligsoniin ja 35 euroa lasten säästötileille (ja sieltä asteittain tämän vuoden aikana Superrahasto Suomeen). Kuukausittaiset menot ovat yhteensä siis 2259 euroa eli erotus tässä kuussa 403 euroa. Siirsin jo 50 euroa kirppispöydän tuotosta säästötilille ja näin ollen tässä kuussa varallisuus on 5060 euroa (mentiin yli viiden tonnin, jee!). Näistä siis 2200 euroa Bank of Norwegianissa, 900 euroa säästötilillä, 680 euroa Seligsonin kolmessa rahastossa ja 580 euroa laskutilillä. Laskutiliä olen verotanut ylimääräisillä menoilla helmikuussa ja yritän laittaa sinne tässä kuussa vielä lisää rahaa. Luulisin tuosta 403 eurosta jäävän ylimääräisten menojen jälkeenkin vielä sinne laitettavaksi. Säästötililtä siirrän varmaan myös 200 euroa taas Bank of Norwegianiin kasvamaan korkoa. Jos siirrän säästötililä pitkin vuotta rahaa Bank of Norwegianiin niin olisi mahdollista saada tästä vuodesta yli 50 euron korkotuotto. Katsotaan miten käy :). Tämän vuoden mittaan pitäisi myös S-osuuksista alkaa putkahdella korkotuottoa ja ne ajattelin sijoittaa noihin Seligsonin rahastoihin.
Työasioita olen taas pyöritellyt mielessä. Vastakkain ovat nämä vanha kunnon tietynlainen taloudellinen turvallisuus, palkallinen kesäloma (ei mikään vähäinen asia) ja mahdollisesti jossain vaiheessa vakipaikka, jotka tarjoaa nykyinen työnantaja ja sitten taas toisena vaihtoehtona noin puolen vuoden tulojen säästäminen puskuriksi ja sen jälkeen hyppy tuntemattomaan eli toiseen työpaikkaan, jossa työnkuva olisi todennäköisesti mielekkäämpi ja työ fyysisesti vähemmän raskasta, mutta entistäkin lyhyemmät määräaikaiset sopimukset enemmän sääntö kuin poikkeus. Suo siellä, vetelä täällä sanotaan. Kumman niistä nyt sitten valitsisi, sitä jälleen jahkailen :D. Voi tietenkin olla, ettei valintaa tarvitse edes tehdä, sillä se tehdään puolestani.
sunnuntai 5. maaliskuuta 2017
Kirppisviikon päätös
Kävin tänään tyhjentämässä kirppispöydän, joka oli minulla viikon. Ihmiset ostavat näemmä maaliskuussa kukkapurkkeja :D. Kevät on selvästi hyvä aika pitää kirppispöytää, koska vielä ostetaan lämpimiä vaatteita (tai oikeastaan kaikenlaisia vaatteita) ja osalla ajatukset ovat siirtyneet loppukevääseen ja kesään eli myytäväksi kelpaavat vaikka ne kukkapurkit (myin niitä neljä). Pöytä tuotti viikon aikana 123,40 euroa, josta pöytävuokra oli 27 euroa. Se jaettiin miesystävän kanssa myyntivoiton mukaan eli itse maksoin 20 euroa, kun omia tavaroitani myytiin reilulla 90 eurolla. Pöydästä sain siis varsinaista tuottoa 71, 40 euroa. Myin helmi- ja maaliskuussa myös tavaraa tori.fi:ssä 21 eurolla. Tori.fi:in laitan varmaan vielä pari juttua tuosta pöydästä, osa vaatteista meni odottamaan seuraavaa kierrosta ja suurimman osan jäljelle jääneistä vaatteista vein jo SPR:n konttiin. Yritän tuosta kirppispöydän tuotosta ainakin 50 euroa siirtää säästötilille käyttämällä käteistä nyt ruokaostoksilla.
Töissä puhaltaa eräänlaiset muutoksen tuulet, vakipaikkoja on tullut auki ja mahdollisesti pääsen taas haastatteluun. Asiassa on tietynlaisia muuttujia, joiden takia en olisi toivonut noita paikkoja auki juuri nyt. Helpottaisi kovasti elämää, jos voitaisiin vain sopia, että seuraavat kaksi vuotta mennään näillä ja katsotaan sitten uudestaan (samalla sopparilla, samoilla ehdoilla, työajalla jne.). Ymmärrän toki, etteivät asiat voi aina järjestyä omalta kannalta mukavasti. Olen saanut pitkän hengähdystauon eron jälkeen ja tehnyt heti valmistumisen jälkeen töitä jo yli kaksi vuotta itse määrittelemilläni ehdoilla. Ei mikään itsestäänselvyys tänä päivänä yhtään missään. Työsopimus on syksyyn asti voimassa, voihan olla, ettei mikään muutu...En oikeastaan edes toivo sitä vakipaikkaa, toivoisin vain, ettei mikään muuttuisi, mutta eihän se niin mene, tietenkään. Maaliskuu näyttää tulojen puolesta lupaavalta, mutta taas alan arkailla. En uskalla maksaa noita perheensisäisiä lainoja nopeammalla aikataululla ennen kuin tiedän työtilanteesta enemmän. Ehkä syksymmällä, ehkä loppuvuodesta. Nyt keskityn yhä vain kartuttamaan puskuria.
Siirsin säästötililtä 400 euroa Bank of Norwegianiin, jossa on nyt 2200 euroa. Päätin, että noin tuhat euroa käyttötileillä riittää nopeaksi puskuriksi ja loput voivat olla tuolla korkeakorkoisella. Sieltäkin raha siirtyy kuitenkin muutamassa päivässä takaisin käyttötilille, jos sille on tarvetta. Toivottavasti ei ole. Pyykkikone pitää edelleen "kurluttavaa" ääntä vettä poistaessa, mutta se taitaa liittyä huonosti vetävään viemäriin(?). Kuivuri pitää edelleen vähän jännää ääntä, mutta toimii. Auton käynnistämisessä on välillä viivettä. Akku uusittiin juuri, joten ehkä kytkin on elämänsä loppusuoralla? Tässä eletään siis monessakin mielessä jännittäviä aikoja.
Töissä puhaltaa eräänlaiset muutoksen tuulet, vakipaikkoja on tullut auki ja mahdollisesti pääsen taas haastatteluun. Asiassa on tietynlaisia muuttujia, joiden takia en olisi toivonut noita paikkoja auki juuri nyt. Helpottaisi kovasti elämää, jos voitaisiin vain sopia, että seuraavat kaksi vuotta mennään näillä ja katsotaan sitten uudestaan (samalla sopparilla, samoilla ehdoilla, työajalla jne.). Ymmärrän toki, etteivät asiat voi aina järjestyä omalta kannalta mukavasti. Olen saanut pitkän hengähdystauon eron jälkeen ja tehnyt heti valmistumisen jälkeen töitä jo yli kaksi vuotta itse määrittelemilläni ehdoilla. Ei mikään itsestäänselvyys tänä päivänä yhtään missään. Työsopimus on syksyyn asti voimassa, voihan olla, ettei mikään muutu...En oikeastaan edes toivo sitä vakipaikkaa, toivoisin vain, ettei mikään muuttuisi, mutta eihän se niin mene, tietenkään. Maaliskuu näyttää tulojen puolesta lupaavalta, mutta taas alan arkailla. En uskalla maksaa noita perheensisäisiä lainoja nopeammalla aikataululla ennen kuin tiedän työtilanteesta enemmän. Ehkä syksymmällä, ehkä loppuvuodesta. Nyt keskityn yhä vain kartuttamaan puskuria.
Siirsin säästötililtä 400 euroa Bank of Norwegianiin, jossa on nyt 2200 euroa. Päätin, että noin tuhat euroa käyttötileillä riittää nopeaksi puskuriksi ja loput voivat olla tuolla korkeakorkoisella. Sieltäkin raha siirtyy kuitenkin muutamassa päivässä takaisin käyttötilille, jos sille on tarvetta. Toivottavasti ei ole. Pyykkikone pitää edelleen "kurluttavaa" ääntä vettä poistaessa, mutta se taitaa liittyä huonosti vetävään viemäriin(?). Kuivuri pitää edelleen vähän jännää ääntä, mutta toimii. Auton käynnistämisessä on välillä viivettä. Akku uusittiin juuri, joten ehkä kytkin on elämänsä loppusuoralla? Tässä eletään siis monessakin mielessä jännittäviä aikoja.
perjantai 3. maaliskuuta 2017
Ylimääräiset menot helmikuussa
Helmikuussa ylimääräisiä menoja on riittänyt. Voidaan vaan todeta, että siitäkin kuukaudesta on nyt selvitty :). Maaliskuu näyttää tässä vaiheessa menojen suhteen paremmalta kuukaudelta, mutta kaikenlaisia muuttujia voi vielä tulla eteen. Helmikuussa visan osuus oli 118 euroa (niin, ne tammikuun nettishoppailut), 8 euroa meni puhelimen uusiin kuoriin, 15 euroa lapsen uusiin toppahousuihin, 16 euroa terveysmenoihin ja 70 euroa lapsen uuteen, käytettynä ostettuun sänkyyn. Lasten synttärilahjoihin varasin rahaa jo tammikuussa ja ne kustansivat yhteensä 100 euroa. Lasten isä järjesti toisen lapsen synttärit ja minä toisen. Tarjoiluihin ja paikkavuokraan meni 110 euroa, kun olin ennalta arvioinut 80 euroa. Ensi vuotta varten voisin tosin laittaa muistiin, että lapset eivät edelleenkään juurikaan syö kakkua, joten siihen ei kannata satsata. Toiselle lapselle tilattiin silmälasit, joista oma osuus oli 49,50 euroa, tarjosin miesystävälle synttärilahjaksi ruuat ravintolassa, joka kustansi yhteensä 39,50 ja Makuunista tuli hankittua vuokraleffoja ja karkkia 16 eurolla. Aivan vasta ostettu paistinpannu meni rikki, joten uuteen meni 17 euroa ja ennakoin lapsen toppahousujen hajoamista, joten paikkakangasta niihin 6 eurolla (sellainen itseliimautuva). Lisäksi ostin itselle päivävoiteen kunnon aurinkosuojalla 19 euroa ja tilasin kerran ruokaa töihin työkavereiden kanssa eli 9 euroa vielä siihen. Näistä tulee yhteensä noin 593 euroa...no huhhuh. Taidan pyörtyä :D.
Helmikuu oli kyllä vähän poikkeuksellinen kuukausi, kun siihen osui molempien lasten ja miesystävän synttärit ja tuli ostettua toiselle lapselle tuo sänky käytettynä. Nuohan kattoivat ylimääräisistä menoista noin puolet. Mutta, mutta paljon ajatustyötä olen (muka) tehnyt nyt noita ylimääräisiä menoja miettien ja saa nähdä näkyykö se käytännössä mitenkään. Maaliskuussa on tulossa palkkaan kahdet lisät ja lisäksi kela jostakin syystä verottaa tuota osittaista hoitorahaa kohdallani nyt eri tavalla, kun sain 59 euron sijasta käteen 80 euroa. Tuki on siis bruttona lähemmäs sata euroa. Helmikuussa myin myös tori.fissä tavaraa 16 eurolla, nyt maaliskuun puolella 5 eurolla ja lisäksi minulla on tällä viikolla kirppispöytä. Pöydässä on tavaraa sekä minulta että miesystävältä ja se on nyt tuottanut perjantaihin mennessä 94 euroa, josta oma osuus miinus pöytävuokra on noin 50 euroa. Jotakin siis myös takaisinpäin. Ja olen toki samalla käynyt taas läpi kaappeja ja muutenkin kodin tavaroita parveketta myöden. Ihmiset ostavat kirppikseltä kyllä mitä mielenkiintoisempia tavaroita, kuten käytettyjä meikkejä. Miesystävä totesi, ettei kehtaisi sellaista edes laittaa myyntiin, mutta minäpä kehtaan :D. Käytän surutta tuota pöytää kaiken ylimääräisen roinan poistoon ja sunnuntaina kannan sitten loput SPR:n konttiin. (No ei sinne konttiin mitään roinaa, vaan lähinnä jäljelle jäävät lasten ja miesystävän vaatteet pöydästä).
Maaliskuun visa-lasku tulee olemaan vain 16 euroa ja nyt sain uuden sähkölaskun, kun vaihdoin alkuvuodesta Lumo energiaan (jolla on näemmä kuukausilaskutus). Sähkölasku oli 13 euroa ja arvio vuoden kulutuksesta noin 120 euroa. Mikäli siirtoenergia ei nouse kahdelta kuukaudelta yli 40 euroon, niin sähkölasku pysyy suurinpiirtein samoissa kuin aiemmin. Periaatteessa säästöäkin pitäisi tulla. Ylimääräisinä menoina tulevat oma ja lasten passit, joista yhteensä reipas 100 euroa, kun lasten isä maksaa toisen lapsen passin. Passikuvat pitää muistaa käydä ottamassa Verkkokaupassa ensi viikolla, niin säästää siinäkin monta kymppiä.
Nyt maaliskuun puolella olen jo ehtinyt käymään kirppiksellä ja kampaajalla. Perusmallin leikkaus vie tuolla tutulla kampaajalla alle puoli tuntia ja maksaa 35 euroa. Hiukset näyttävät niin kivoilta, että jatkossa aion käydä kampaajalla hieman useammin (viimeksi yli puoli vuotta sitten ja nyt varsinkin viimeisen kuukauden ajan hiukset näyttivät aika kaameilta). Kevätaurinko paistaa ihanasti, voisi tuo lumikin sulaa pikkuhiljaa...ensi viikolla lapset viettävät hiihtolomaa ja ylimääräistä menoa tulee varmasti siitäkin. Olen tosin suunnitellut kohtuuhintaisia menoja, kuten lapset päiväksi Superpark:iin ja sitten yhdessä sen jälkeen Heselle (saivat nuo päiväliput lahjaksi jouluna), tai että lapset saavat käyttään synttärirahansa 30 euroa per pää kaupassa ja loppupäivä meneekin sitten mukavasti legorakentamisen parissa (oletan heidän ostavan legoja), joku päivä käydään laskemassa mäkeä ja sinne eväät mukaan ja sitten jonakin päivänä ehkä käydään leffassa katsomassa uusi Lego-Bätmän (no tuohon leffaan ja Hesellä käyntiin menee kyllä rahaa). Parina päivänä lapset ovat isovanhemmillaan, koska olen töissä, joten niinä päivinä myös syövät siellä ja isovanhemmat vievät hiihtämään ja luistelemaan, joten minun ei tarvitse, kröhöm...Siinähän se hiihtoloma mukavasti kuluu.
Helmikuu oli kyllä vähän poikkeuksellinen kuukausi, kun siihen osui molempien lasten ja miesystävän synttärit ja tuli ostettua toiselle lapselle tuo sänky käytettynä. Nuohan kattoivat ylimääräisistä menoista noin puolet. Mutta, mutta paljon ajatustyötä olen (muka) tehnyt nyt noita ylimääräisiä menoja miettien ja saa nähdä näkyykö se käytännössä mitenkään. Maaliskuussa on tulossa palkkaan kahdet lisät ja lisäksi kela jostakin syystä verottaa tuota osittaista hoitorahaa kohdallani nyt eri tavalla, kun sain 59 euron sijasta käteen 80 euroa. Tuki on siis bruttona lähemmäs sata euroa. Helmikuussa myin myös tori.fissä tavaraa 16 eurolla, nyt maaliskuun puolella 5 eurolla ja lisäksi minulla on tällä viikolla kirppispöytä. Pöydässä on tavaraa sekä minulta että miesystävältä ja se on nyt tuottanut perjantaihin mennessä 94 euroa, josta oma osuus miinus pöytävuokra on noin 50 euroa. Jotakin siis myös takaisinpäin. Ja olen toki samalla käynyt taas läpi kaappeja ja muutenkin kodin tavaroita parveketta myöden. Ihmiset ostavat kirppikseltä kyllä mitä mielenkiintoisempia tavaroita, kuten käytettyjä meikkejä. Miesystävä totesi, ettei kehtaisi sellaista edes laittaa myyntiin, mutta minäpä kehtaan :D. Käytän surutta tuota pöytää kaiken ylimääräisen roinan poistoon ja sunnuntaina kannan sitten loput SPR:n konttiin. (No ei sinne konttiin mitään roinaa, vaan lähinnä jäljelle jäävät lasten ja miesystävän vaatteet pöydästä).
Maaliskuun visa-lasku tulee olemaan vain 16 euroa ja nyt sain uuden sähkölaskun, kun vaihdoin alkuvuodesta Lumo energiaan (jolla on näemmä kuukausilaskutus). Sähkölasku oli 13 euroa ja arvio vuoden kulutuksesta noin 120 euroa. Mikäli siirtoenergia ei nouse kahdelta kuukaudelta yli 40 euroon, niin sähkölasku pysyy suurinpiirtein samoissa kuin aiemmin. Periaatteessa säästöäkin pitäisi tulla. Ylimääräisinä menoina tulevat oma ja lasten passit, joista yhteensä reipas 100 euroa, kun lasten isä maksaa toisen lapsen passin. Passikuvat pitää muistaa käydä ottamassa Verkkokaupassa ensi viikolla, niin säästää siinäkin monta kymppiä.
Nyt maaliskuun puolella olen jo ehtinyt käymään kirppiksellä ja kampaajalla. Perusmallin leikkaus vie tuolla tutulla kampaajalla alle puoli tuntia ja maksaa 35 euroa. Hiukset näyttävät niin kivoilta, että jatkossa aion käydä kampaajalla hieman useammin (viimeksi yli puoli vuotta sitten ja nyt varsinkin viimeisen kuukauden ajan hiukset näyttivät aika kaameilta). Kevätaurinko paistaa ihanasti, voisi tuo lumikin sulaa pikkuhiljaa...ensi viikolla lapset viettävät hiihtolomaa ja ylimääräistä menoa tulee varmasti siitäkin. Olen tosin suunnitellut kohtuuhintaisia menoja, kuten lapset päiväksi Superpark:iin ja sitten yhdessä sen jälkeen Heselle (saivat nuo päiväliput lahjaksi jouluna), tai että lapset saavat käyttään synttärirahansa 30 euroa per pää kaupassa ja loppupäivä meneekin sitten mukavasti legorakentamisen parissa (oletan heidän ostavan legoja), joku päivä käydään laskemassa mäkeä ja sinne eväät mukaan ja sitten jonakin päivänä ehkä käydään leffassa katsomassa uusi Lego-Bätmän (no tuohon leffaan ja Hesellä käyntiin menee kyllä rahaa). Parina päivänä lapset ovat isovanhemmillaan, koska olen töissä, joten niinä päivinä myös syövät siellä ja isovanhemmat vievät hiihtämään ja luistelemaan, joten minun ei tarvitse, kröhöm...Siinähän se hiihtoloma mukavasti kuluu.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)