sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Ylimääräiset menot toukokuussa ja asuntokuumetta

Kesäkuu ja kesäloma :). Olen palannut reissusta, joka sujui pääosin hyvin. Olimme siis Kroatiassa, jossa kukaan matkaseurueesta (5 aikuista ja kaksi lasta) ei ollut käynyt aikaisemmin. Varsinaiset matkustuspäivät olivat melko kaameita. Mennessä istuimme pitkään junassa, mikä oli sinänsä ok, mutta siihen päälle ensin ex tempore junan vaihto Tikkurilassa (konduktoori kuulutti, että lentokenttäjuna oli juuri lähdössä) ja juoksentelua ennestään tuntemattomalla rautatieasemalla ja sen jälkeen loputonta kävelyä lentoasemalla, kun portti oli aivan sen toisessa päässä. Lisäksi saimme jonotella pitkään myös lähtöpäivänä, kun pienellä lentokentällä oli yhdistetty turva- ja passintarkastus ja tarkastuslinjoja auki vain kaksi. Aikuisena tietysti kestää noita matkustuspäivien epämukavuutta, mutta lapsia kävi sääliksi. Takaisin tullessa pääsivät nukkumaan vasta kahdelta yöllä. Jospa lapsille jäisi matkasta pääosin mieleen hyviä muistoja. He kyllä kovasti nauttivat lämmöstä, uimisesta, rapujen ja muiden otusten tutkimisesta ja kivien ja simpukoiden keräilystä.

Toukokuussa ylimääräisiä menoja olivat Visa-lasku 63 euroa, toisen lapsen lenkkarit ja molempien kesäkengät 33 euroa, tekstiiliväri vaatteiden värjäykseen 7 euroa, pattereita 8 eurolla, Hennesistä vaatteita 56 eurolla, aurinkosuojavoide 13 euroa, pyörähuolto 12 euroa ja kirppiksellä käynti 14,5 euroa. Apteekkiin meni 14 euroa, Vero modasta tilasin kaksi mekkoa 45 euroa ja lapsille ostin (reissuun) pienet legopaketit 24 euroa. Eli yhteensä oin 290 euroa. Mukana näissä oli osittain reissua varten tehtyjä hankintoja, kuten vaateostokset, apteekki ja kesäkengät. Niillä on tosin käyttöä täällä kotonakin.

Varsinaiset matkakulut laskin omaksi kokonaisuudeksi, vaikka osa reissusta kului Helsingissä, jonne jäimme takaisin tullessa muutamaksi päiväksi. Olin ajatellut budjetin olevan noin 500 euroa, johon kuului siis syöminen ja muut ostokset ulkomailla (meillä oli hotellissa puolihoito), eväät menomatkalle junaan, syöminen ja muut kustannukset Helsingin päässä sekä kuljetus kotoa rautatieasemalle ja takaisintullessa lentokentältä kotiin. Ulkomailla ollessa rahaa kului suhteessa vähemmän, mitä ajattelin. Pelkästään ruokabudjetti oli noin 300 euroa, mutta sen lisäksi omat ostokset, lasten ostokset, liikkuminen bussilla ja kaikenlaiset eväät yms. muut jätskit ja tuliaiset mahtuivat tuohon 300 euroon. Nostin kahdesti paikallista valuuttaa Bank of Norwegianin kortilla, mikä sujui hyvin. Suomen päässä tuli sitten ylimääräisiä kustannuksia. Ostin lapsen kummien lapsille pienet lelut, kun menimme heillä käymään ja lapsille pari juttua jonkinlaisena korvauksena epämukavista matkustuspäivistä. Kotiin tullessa piti ottaa taxi lentokentältä, kun kukaan ei päässytkään hakemaan meitä sieltä silloin, enkä jaksanut alkaa säätämään bussien kanssa. Kustannuksia reissusta tuli siis yhteensä noin 570 euroa, josta siis tuo ylimääräinen taxi 30 euroa. Ylimääräiset menot maksoin osin toukokuun lomarahoista ja osin luottokortilla eli kesäkuulle onkin tulossa melkoinen lasku, toki myös loput lomarahat ja kahdet lisät.

Minulle on nyt töissä sanottu suoraan, että mikäli syksyllä aukeaa vakipaikka, niin minut ollaan todennäköisesti vakinaistamassa. Toki tällaiset vihjailut ovat vähän tylsiä, koska vakipaikat täytetään aina työhaastattelun kautta eli järjestetään sisäinen haku, jossa aivan hyvin voi löytyä myös joku minua parempi hakija. Silti olen nyt vähän luottavaisemmalla mielellä tulevaisuuden suhteen ja kuinkas ollakaan, onnistunut aikaansaamaan melkoisen asunnonostokuumeen :D. Minunhan ei pitänyt ostaa asuntoa. Piti olla vuokralla ja säästää, muuttaa jossain vaiheessa isompaan vuokra-asuntoon, että lapset saisivat omat huoneet. En pysty missään nimessä ostamaan kolmen makuuhuoneen asuntoa, eikä se jälleenmyynnin kannalta järkevää olisikaan. Haluaisin muuttaa hieman sivuun keskustasta rauhallisemmalle alueelle, josta olisi lyhyt matka lasten kouluun ja töihin.

Asuntoa oli tarkoitus alkaa katselemaan vasta sitten, kun vakipaikka varmistuu...saatan silti olla menossa yhteen näyttöön ensi viikolla. Muuten vain, köhköh. Rauhallisella alueella olisi myynnissä kerrostaloasunto kolmikerroksisen talon kolmannesta kerroksesta. Asunto on kuvissa pinnoiltaan siisti, keittiö näyttää aika vasta rempatulta ja vessa on oletettavasti rempattu putkirempan yhteydessä viisi vuotta sitten. Keittiö on hieman ahtaan oloinen ja asunnossa ei ole parveketta, mikä varmaan laskee vähän hintaa (eikä ole itselleni mikään kynnyskysymys). Kerrostalo on tosiaan kolmikerroksinen, mutta siinä on sivusuunnassa kolme tai neljä rappua (en ole google mapsin perusteella aivan varma talosta) ja yhteensä kerrostaloja kuuluu tähän samaan taloyhtiöön kolme sivusuunnassa vierekkäisillä tonteilla. Tien toisella puolella on pari pientä kerrostaloa ja omakotitaloja. Alue on muuten pääosin omakotitalopainotteinen. Lähellä on puisto ja lenkkipolkuja, paljon vihreää ainakin kartan perusteella. Lähinnä se mietityttää, että onko tuolla kerrostaloalueella sitten rauhatonta, kun on useampi talo peräkkäin ja asunnoissa varmasti myös paljon vuokralla olevia ihmisiä. Suunnittelin pientä kävelykierrosta alueelle tässä lähipäivinä, jospa sillä selviäisi lisää :). Asunnon osto tarkoittaisi sitä, että joudun ottamaan lisää perheensisäistä lainaa, koska pankki vaatii sen 10% ostohinnasta. Tällä hetkellä se ei tunnu niin pahalta ajatukselta, mutta asiaa pitänee vielä mietiskellä.

3 kommenttia:

 1. Minä olen asunut koko ikäni vuokralla, siinä ikävän maineessa vielä olevassa kaupungin vuokra-asunnossa enkä koskaan ole kokenut yhtäkään näistä asunnoista ja kerrostaloista rauhattomaksi. Kokemusta on kolmesta eri kerrostalosta, kahdesta rivitalo- ja yhdestä paritaloyhtiöstä. En oikein pidä ajatuksesta, että vuokralla asumisen ajatellaan olevan rauhatonta vain vuokra-asumisen perusteella.

  Kroatia on minullakin lomakohde-listalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ehkä asunut vuokralla eteläisemmässä Suomessa? Itse olen Etelä-Suomesta kotoisin ja minusta varsinkin kaupunkiseudulla vuokralla asuu hyvin monenlaisia ihmisiä. Ei siis pelkästään ihmisiä, joiden on "pakko" asua vuokralla. Täällä pohjoisemmassa taas omistusasunnot ovat halvempia, joten lähes jokaisella normituloisella ihmisellä sellainen on. Olen asunut eron jälkeen kolmella eri alueella vuokralla. Kaikki talot periaatteessa kohtuullisen rauhallisella alueella ja tämä viimeinen vähän kalliimpi pienkerrostalo, koska toivoin sen olevan rauhallisempi. No se oli turha toive. Olen kahdesti jo muuttanut sen takia, että naapurissa huudetaan, biletetään tai mekastetaan yöaikaan. Yhden valituksen olen tässäkin talossa jo tehnyt ja useamman kerran olen valituksen tekoa harkinnut. Vuokra-asunnoissa on toki usein myös huonompi äänieristys.

   En nyt halua leimata kaikkia vuokralla asuvia, mutta täällä pohjoisemmassa se vaan ikävä kyllä on niin, että rauhallisia vuokra-asuntoja löytyy vain kauempaa keskustasta. Keskustan liepeillä varsinkin kaupungin vuokra-asunnoissa kukoistavat kaikki ne ongelmat, mitä vuokralla asuviin ihmisiin yleensä liitetään. Haluaisitko sinä kasvattaa lapsia siellä?

   Asuntokuumeiluun sellaista päivitystä, että kävin katsomassa paria kerrostaloa viikonlopun aikana ja selvitin niistä vähän lisätietoa. Alue, jolla kerrostalot ovat on ihana, rauhallinen pientaloalue, mutta se olikin tiedossa. Kerrostaloissa itsessään oli kaikenlaista 60- ja 70-luvun talolle tyypillistä ongelmaa ja ostaminen olisi iso riski. Taidan jatkossa katsella alueelta vuokra-asuntoa ja jatkaa toiveikkaana säästämistä...

   Poista
  2. Siis pääkaupunkiseudulla, en jaksa nyt korjata kommenttia tämän takia :D.

   Poista