perjantai 16. kesäkuuta 2017

Palkkapäivä: kesäkuu

Kesäkuun palkka oli ilahduttavan iso. Siinä oli lomarahojen lisäksi kahdet lisät ja näemmä olen tehnyt öitä ja asunut viikonloppuisin töissä :D. Palkka nettona siis 2685 euroa. Lisäksi asumistuki 188, lapsilisä 297, osittainen hoitoraha 80 ja vammaistuki 122 euroa. Vammaistukea siksi normaalia enemmän, että miinustin exän osuudesta opettajien ja ip-kerhon ohjaajien lahjamuistamisia, joihin hän osallistui. Yhteensä nämä kaikki 3372 euroa, huhhuh. No vastavuoroisesti ylimääräisiä menojakin piisasi. Maksoin nyt kesäkuussa kummatkin luottokortit nollille. Kroatian matkasta ja toukokuun Ikeakäynnistä oli kertynyt korteille yhteensä 580 euroa. Lisäksi hajosi pesukone, josta tuli 820 euroa lisää maksettavaa.

Kuukauden kiinteät menot ovat 1660 euroa, joihin kuuluu vuokra, laskutilille menevä raha (vakuutukset, sähkö, puhelin, kuntosali ja autovero), hyväntekeväisyys, koulumaksu, ruoka&bensa, netflix, lasten viikkoraha ja pankkimaksut. Tätä kirjoittaessa tajusin, etten nostanut lasten viikkorahaa kaupassa käydessä, eikä se näin ollen tullut mukaan budjettiin...nooh, ehkä säästä bensakuluissa sen verran. Kuukausittaiset velat ovat opintolaina 45 + perheensisäinen koroton laina 150 euroa. Säästöön tässä kuussa meni säästötilille 200 euroa + 600 euroa pesukoneen aiheuttamiin menoihin, 50 euroa toukokuun s-osuuksista tullutta korkoa Superrahasto Ruotsiin ja 60 euroa Seligsoinen rahastoihin. En tässä kuussa säästänyt erikseen Nordnettiin omia tai lasten rahoja, vaan siirsin jälleen lapsille Superrahasto Suomeen valmiiksi säästettyjä rahoja 150 euroa. Superrahasto Suomessa on siis nyt 1000 euroa. Oma varallisuus taas 730 euroa säästötilillä, 860 euroa Seligsonissa, 700 euroa s-osuuksissa, 2600 euroa Bank Norwegianissa, 160 euroa laskutilillä ja 100 euroa Superrahasto Ruotsissa. Yhteensä nämä 5150 euroa. Satasen verran vajausta verrattuna toukokuuhun, mutta kohtuu hyvin selvittiin, kun ottaa huomioon ylimääräiset menot. Lainat tässä kuussa tasan 5500 euroa, joten toiveissa on, että varallisuus ohittaisi lainat ensi kuussa.

Erityislapsen asioista oli tarkoitus kertoa lisää. Hänelle on nyt haettu kahdenlaista toimintaterapiaa syksystä alkaen. Koulussa syksyllä järjestetään palavereja lapsen asioista ja ensi vuosi eli lapsen vitosluokka näyttää sen, voiko hän jatkaa tuossa koulussa. Toivon todella, että hän saisi nuo haetut terapiat, mahdollisesti luokka-avustajan ja tehostettu tuki koulussa sekä erinäiset suunnitelmat erkkaopen ja oman open kanssa mahdollistaisivat jatkon tutussa luokassa. Aika näyttää, voin vain toivoa parasta.

Minimalismi-blogit ja kirjoitukset kiinnostavat kovasti edelleen ja olen nyt taas käynyt läpi lähes kaikki kodin tavarat. Houkuttaa ajatus viedä asiaa vielä pykälän eteenpäin. Eli esimerkiksi vähentää vaatekaapin sisältöä vielä lisää, vähentää astioita vielä lisää. Tässä yksi itseäni inspiroiva kuva Keep it Simple-blogin vaatekaapista. Oma arkeni on välillä melko kiireistä, kuten varmasti monella muullakin. Samalle viikolle voi osua (osittaisesta työajasta huolimatta) paljon töitä ja esimerkiksi lapsen kuntoutukseen liittyviä kuskauksia tai tapaamisia. Keep it Simple-blogissa on minusta tosi hyvin mietitty tätä arjen sujuvoittamista ja yksi osa sitä on juuri tavaran vähentäminen. Olen tavaraa vähentäessä toki huomannutkin, että siivous on helpottunut paljon. Ennen imurointia järjestelen edelleen huoneita ja siihen menee noin puoli tuntia (lasten huonetta en aina järjestele tai imuroi, koska siellä saattaa olla täysi kaaos), kun ennen samaan asia meni ainakin kolme kertaa enemmän aikaa. Ajatukset ovat muuttuneet muutenkin. Käytän ruuanvalmistuksessa nyt pääosin puisia leikkuutasoja, vaikka inhoan käsitiskausta. Olen myös alkanut tiskaamaan käsin tiskattavat astiat ripeämmin ja muutenkin pitämään keittiötä paremmassa järjestyksessä. Keittiön tasoilla on enää vähän tavaroita ja tämä helpottaa siivousta paljon. Pyykkihuolto edelleen takkuaa jonkin verran, koska vaatteiden viikkaukseen ei tunnu löytyvän selkeää rutiinia. Välillä puhtaita vaatteita kertyy kasoiksi olohuoneeseen ja sitten jossain vaiheessa viikkaan ne kaikki kerralla pois. Olohuoneesta otin verhot pois ja ajatuksena oli vaihtaa ne uusiin, mutta huoneeseen tuli ilman verhoja paljon lisää valoa ja parvekkeen taustalla olevat puut näkyvät ikkunasta paremmin, joten jätin verhot pois (ikkunoissa on toki sälekaihtimet). 

Lasten huone on edelleen melkoinen ongelma-alue. Lapset kyllä siivoavat sitä säännöllisesti, mutta kun toinen ei halua ikinä luopua mistään ja toinen keräilee erinäisiä asioita, niin tavaraa riittää. Taidan tehdä huoneeseen täsmäiskun lasten ollessa poissa ja katsoa mitä kaikkea koreihin on säilötty. Isommankin tavaramäärän hallitseminen olisi varmasti yksinkertaisempaa, jos olisin luonteeltani siisti ja järjestelmällinen, mutta kun olen tämmöinen hössääjä, niin pitää oikeasti miettiä miten näitä arjen kuvioita saa sujuvammaksi. Pyörittelin asunnonostoasiaa mielessäni ja tajusin jättäneeni yhden vaihtoehdon täysin huomiotta. Mehän mahtuisimme vielä lasten kanssa isoon kaksioon, jos minä siirtyisin nukkumaan olohuoneeseen ja lapset saisivat makkarin yhteiseksi huoneekseen. Ja minulla olisi varaa ostaa se kaksio hyvältä alueelta ja hyvästä talosta, jonka saisin todennäköisesti hyvin myytyä parin vuoden päästä ja minulla olisi säästössä enemmän rahaa kolmioon.

Olen tehnyt vähän muutoksia ruokavaliossa. Vaikka siirryin pari vuotta sitten sekaruokavalioon, koska koin, ettei kasvisruoka oikein sopisi, niin nyt olen tehnyt erinäisiä kasvisruokakokeiluja. Osa ruuista tuntuu sopivan ja osa ei, mutta tulen todennäköisesti tekemään kolmena/neljänä päivänä viikossa kasvisruokaa ja muina kanaa tai kalaa. Punaista lihaa syön jatkossa lähinnä kodin ulkopuolella, koska sekään ei tunnu erityisen hyvin vatsalle sopivan. Kasvisruokahan on yleensä myös liharuokaa halvempaa ja toki asiassa on eettinen ja ekologinen puoli. Loppukuulle on varattuna kirppispöytä, joka toivottavasti tuottaakin jonkun verran. Ainakin pääsen ylimääräisistä tavaroista eroon, kun vien myymättä jääneet SPR:lle. Kesäloma on lopuillaan ja ensi viikolla alkavat taas työt. Vähän haikeaa, mutta loma oli kaikinpuolin jees :).

2 kommenttia:

  1. Kiitos vaatekaappi-vinkistä! Meillä muuttopakkaaminen täydessä vauhdissa, joten mikäpäs parempi hetki käydä myös oma vaatekaappi läpi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuttaminen kyllä lisää motivaatiota tavaran karsimiseen :).

      Poista