maanantai 21. maaliskuuta 2016

Säästämisen vaikeus

Säästämiseen ja oman talouden hallintaan liittyvät blogit ovat kiinnostavaa luettavaa ja alkuvuodesta sain nimenomaan niistä kipinän alkaa suunnitella raha-asioitani entistäkin tarkemmin. On vain välillä turhauttavaa lukea toisten blogeista millaisiin säästöprosentteihin ihmiset kykenevät. Toki nuo samat ihmiset ovat monesti hyvin erilaisessa elämäntilanteessa.

Jos ajattelen omaa tilannetta, niin voisin pitää itseäni monella tapaa onnekkaana. En saanut avioliiton aikana säästöön mitään, mutta hoidimme exän kanssa raha-asiamme sentään jotenkin. Ainoat velat, jotka otimme, olivat asuntolaina ja opintolaina. Eron jälkeen pystyin lainaamaan rahaa vanhemmiltani (tarjosivat sitä itse, tosin perheensisäisissä lainoissa on varmaan aina niitä ongelmapuolia...), joten niistä lainoista ei mene korkoa ja opintolainastakin se on aika maltillinen. Tilanne voisi olla huonompikin, mutta sen parantaminen tulee viemään aikaa.

Olen kohtuullisen pienituloinen, vaikka tekisinkin täyttä työaikaa. Jos ja kun alan tehdä täyttä työaikaa, niin tuki osittaisesta työajasta putoaa tietenkin pois ja samoin asumislisä aivan minimiin. Nettotuloni tulee täydestä työajasta eli neljästä työpäivästä kuukaudessa nousemaan vain noin 100-150 euroa. Otetaanpa ne menot vielä tarkempaan tarkasteluun. Koska minulla on pienet tulot ja raha-asiat mietityttävät välillä liikaakin, olen vähitellen laittanut exceliin melkein kaiken :D.

Vuokra 871
Netti 0 (kuuluu vuokraan)
Puhelin 35
Vakuutukset 60
Sähkö 25
Autovero 20
Lääkekulut 15
Kuntosali 20
Avustukset 35
Ruoka 400
Bensa 100
Ip-kerho 80
Koulumaksu 50
Lasten säästötili 35
Lasten viikkoraha 20
Opintolaina 45 (korkoineen)
Vanhempien laina 100
Siskon laina 50
Säästötilille 150

Vuokra on suhteessa hieman kallis, mutta asunto on aivan lähellä kaupungin keskustaa ja siitä on vain parisataa metriä lasten koululle (tulevat käymään samaa koulua ainakin peruskoulun loppuun). Tämä helpottaa arkea tällä hetkellä todella paljon. Asunnolta on myös vain reipas neljän kilometrin matka työpaikalle, jota yritän kulkea pyörällä mahdollisimman usein. Vakuutusmaksun maksan kerran vuodessa, koska siitä saa silloin muutaman prosentin hyvityksen. Tuossa on mukana auton vakuutukset, oma ja lasten tapaturmavakuutus ja kotivakuutus. Säästän summan etukäteen laskutilille, jonne se siirtyy automaattisesti palkkapäivänä arvioitujen puhelin, sähkö, autovero, lääkekulut ja kuntosalimaksun kanssa. Avustukset ovat täysin ekstraa, ne voisin tietysti jättää pois. Olen kumminkin sitä mieltä, että minun tuloillani voi ja haluan laittaa pienen summan hyväntekeväisyyteen. Tuen Amnestyn ihmisoikeustyötä ja Interpedian kautta pientä kehitysvammaisten lasten lastenkotia Intiassa. Nuorempi lapsi on nyt ensimmäisellä luokalla ja iltapäiväkerhossa. Hänet on ilmoitettu sinne myös syksyllä, jolloin maksu nousee sataan euroon ja exä tulee silloin maksamaan siitä puolet (hän tarvitsee ko. kerhoa enemmän). Koulumaksu on koulumme tukimaksu, koska koulu ei saa täyttä valtiontukea. Säästän kuukausittain lasten tileille exän kanssa yhdessä, niin että heidän ollessaan täysi-ikäisiä kumpikin saa sieltä muutaman tuhat euroa käyttöönsä ja voi maksaa sillä vaikka autokoulun tai lähteä reilaamaan. En odota kovin järkeviä sijoituksia rahalle 18-vuotiailta :D. Lapset saavat viikossa vitosen verran viikkorahaa, ja sekin on listattu exceliin...

Niin, mistä tuossa voisi vielä säästää. Kuntosalista toki, mutta käyn siellä nytkin vain kerran viikossa ja siitä aion kyllä pitää kiinni. Se on kuitenkin ainoa maksullinen harrastukseni. Lapsista isompi ei nyt harrasta mitään, harrasti syyslukukauden. Nuoremmalla on yksi harrastus ja hän käy yhdessa koulun kerhossa. Molemmat tykkäävät vapaa-ajalla hiihtää ja luistella (isänsä jaksaa aktiivisemmin hoitaa näitä asioita). Täällä pohjoisemmassa on onneksi kunnon talvi ja hyvin mahdollisuuksia molempiin. Toiset isovanhemmat uusivat vuosittain luistimet ja sukset, jos siihen on tarvetta ja toiset taas osallistuvat harrastusmaksuihin.

Ruuasta kykenisin säästämään kyllä, mutta en tiedä haluanko. Teen ruuan suurimmaksi osaksi itse, mutta toki terveellinen ruoka myös maksaa. Marjoja olen saanut ilmaiseksi vanhemmiltani. Olen miettinyt tässä säästöhommassa vaan sitäkin, että elämän pitää olla siitä huolimatta mielekästä. En mitenkään voisi joka tapauksessa säästää aivan älyttömiä summia, koska minulla on kuluja lapsista ja veloista. Pitänee siis vaan sinnikkäästi maksaa jälkimmäisiä pois. Kesällä ei mene ip-maksua, eikä koulumaksua, joten saan kummatkin säästöön. Mikäli työt jatkuvat syyskuun jälkeen, teen syksyllä siitä rahasta ylimääräisen lyhennyksen vanhempien lainaan. Kesällä myös sähkölasku tulee olemaan pienempi ja pyöräilykelit talvikautta paremmat. Syksyllä ip-maksu pienenee osaltani 30 euroa ja sillä voisi aloittaa jonkinlaisen reissusäästötilin tai miettiä Nordnetin tai Seligsonin indeksirahastoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti