maanantai 22. huhtikuuta 2019

Huhtikuun palkkapäivä ja muuta höpinää

Helmikuun ja maaliskuun palkkapäivät jäivät raportoimatta, joten pieni tiivistys niistä. Helmikuun palkassa oli kahdet lisät ja sitä tuli nettona reipas 2100 euroa. Helmikuussa sain myös ensimmäistä kertaa palkassa kokemuslisän, koska viisi vuotta alan töitä tuli täyteen. Ensimmäinen kokemuslisä on bruttona 70 euroa/kk eli vajaa 60 euroa nettona. Eihän 60 euroa ole sinänsä paljon, mutta kyllä sekin tuntuu sairaanhoitajan palkassa :). Tästä palkasta sain hyvin säästöön rahaa asunnon remonttia varten, ainakin 600 euroa. Maaliskuun palkassa oli vain yhdet lisät, mutta yötyökorvauksien kanssa ei sinänsä huonoimmasta päästä reipas 1860 euroa. Näinä kuukausina lykkäilin ylimääräisiä menoja (kuten toisen lapsen synttäreiden järjestämistä ja omaa lääkärikäyntiä yksityisellä), mutta ostinpa silti itselleni vaatetta noin 80 eurolla...

Nyt huhtikuussa palkassa oli taas kahdet lisät, mutta se oli nettona reipas 1910 euroa. Harvemmin sitä mennäänkään nettona kahden tonnin toiselle puolelle. Helmikuussa palkassa vaikuttivat vuodenvaihteen pyhien lisät. Varsinainen muutto oli vasta huhtikuun puolivälissä, joten maksoin tässä kuussa vastikkeen kummastakin asunnosta. Tämän takia lainasta meni tässä kuussa pelkästään korot. Toukokuussa alkaa lainan lyhennys ja kuukausittaiset menot muuttuvat tässä uudessa elämäntilanteessa hieman, joten laitan ne tähän ylös. 

Laina 565 (tässä kuussa vain korot 79 euroa, vanhassa asunnossa korkoineen 500)
Vastike 291 (231 + vesiennakko 60 euroa, vanhassa 280 ilman vesiennakkoa)
Autopaikka 0 (varsinaista tolppapaikkaa ei vielä ole, toivottavasti järjestyy talveksi...)
Puhelin 30
Vakuutukset 65 (ennen 55, oletan, että isommassa kodissa vakuutusmaksu hieman nousee)
Autovero 25
Sähkö 40 (oletan myös sähkömaksun nousevan, ennen 35)
Lasten koulumaksu 45
Liittomaksu 30
Ruoka + bensa 500
Lasten kuukausiraha 40
Netflix ja HBO 20
Digi-Hesari 10
Hyväntekeväisyys 35

Yhteensä 1696 euroa (ennen 1650 euroa)

Lainaa otettiin maksimi, mitä tähän asuntoon saatiin remontin ja muiden kulujen takia eli 126350 euroa. Vanhempien kanssa meni asunnon oston aikoihin hieman sukset ristiin (eikä ole ensimmäinen kerta), joten päädyttiin omatakaukseen, joka söi remonttibudjettia melkein 1800 euroa :/. Noh, enpä ole tilivelvollinen lainasta kenellekään. Aiemmin käytin lainan vakuutena vanhempien antamaa takausta. Lainan järjestelykustannukset olivat 400 euroa, mikä oli minusta paljon. Edellisessä lainassa ne olivat 300 euroa. Pankkivirkailija ei antanut tässä yhtään periksi. Mietin lainan kilpailuttamista, mutta toisaalta saimme paremman koron kuin viimeksi 0,7% (ennen 1,0) ja tässä elämäntilanteessa lainan kilpailuttaminen ei välttämättä olisi tuonut etua. Avopuolisoni on valmistumassa vasta vuoden lopussa, eikä ole vielä vakituisesti töissä. Lainaa varten piti olla omaa pääomaa noin 6600 euroa. Välittäjän kustannukset olivat 1000 euroa ja varainsiirtovero uudesta asunnosta 1330 euroa.

Uudessa asunnossa vesimaksu maksetaan ennakkona, mutta maksan lapsista ainakin näin aluksi vain puolet, koska he ovat isällään joka toisen viikon. Lasten isän kanssa keksimme myös hyvän idean lasten kulujen jakamiseen. Hän perusti S-pankkiin tilin, johon on molemmilla vanhemmilla käyttöoikeudet. Minä laskin, mitä lasten kulut ovat keskimäärin vuodessa (ulkovaatteet ja kengät, harrastusmaksut, urheiluvälineet, kouluun liittyvät maksut jne.), joista sain noin 60 euroa kuukaudessa per pää. Jatkossa laitamme kumpikin kuukausittain tuon rahan tilille ja kumpi tahansa voi sitten hankkia lapsille näitä juttuja ja nostaa sitä varten tililtä rahaa. Tämä helpottaa lasten kulujen hahmottamista valtavasti. 

Muita menoja kuukaudessa ovat:

Perheensisäinen laina 200
Lapset  60
Säästöön 250

Menot kuukaudessa yhteensä 2210 euroa.

Tuloissakin on muutosta:

Palkka 1910 (keskimäärin, ennen 1850)
Lapsilisät 200 (ennen 305, yksinhuoltajakorotus lähti pois)
Vammaistuki 215 
Puoliso osallistuu kuluihin 120

Nämä yhteensä 2445 euroa ja erotus 235 euroa.

Asuntolaina on otettu yhdessä puolison kanssa omistussuhteilla 50-50, mutta hän osallistuu asumiskuluihin tällä hetkellä vain korvaamalla menetyksen yksinhuoltajakorotuksesta ja maksamalla vesimaksunsa. Tilanne toki muuttuu, kun hän valmistuu vuoden lopussa ja toivottavasti saa nopeasti töitä. Olemme alustavasti sopineet, että koska minä maksan lainalyhennyksen nyt, niin hän maksaa sitä aluksi enemmän, että tasoitamme tilanteen. Pitää myös miettiä miten hoidetaan remontista aiheutuneet kustannukset. Osa remontista (kuten kaikkien seinien ylitasoitus) oli sellaista, mitä minä ehdottomasti halusin ja puolisolle olisi riittänyt vähempikin. Joten remonttia tuskin maksetaan ihan 50-50 suhteessa. Kirjoitan vielä erikseen postauksen remontin (tähän asti) ja muuton aiheuttamista kustannuksista. Mutta nyt ruuan laittoon ja asuntoa pitäisi vielä kovasti järjestellä, huokaus. Täällä on aivan jäätävä hävitys edelleen, kun vaatekaapit puuttuvat ja on laitettu yhteen kahden aikuisen tavarat (joista toinen ei suuremmin niitä karsinut ennen pakkaamista, tähän sellainen silmiä pyörittelevä hymiö).

2 kommenttia:

  1. "Lainan järjestelykustannukset olivat 400 euroa, mikä oli minusta paljon. Edellisessä lainassa ne olivat 300 euroa. Pankkivirkailija ei antanut tässä yhtään periksi."

    Nämä tuntuvat olevan melko virkailijakohtaisia asioita. Itse koitin tinkiä näitä viimeiseen asti, ja sain pudotettua niitä muistaakseni 160e (lähtökohta oli 460e). Kyllähän tuolla blogin kommenteissa jotkut naljailivat että noi järjestelypalkkiot tinkii noin vain pois. Ei kyllä pitänyt minun kohdallani paikkansa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se tinkiminen olisi varmaan vaatinut sen, että olisin oikeasti kilpailuttanut lainan (enkä vain vihjaillut siitä). Kuulemma tarjous olisi ollut parempi, jos mies olisi vakituisesti töissä. Kyllähän tuo 300 euroakin oli paljon, mutta silloin otin lainan yksin ja osittaisella työajalla, joten olin vain kiitollinen, että yleensäkin sain lainaa :D.

      Mutta en jaksanut jäädä vääntämään asiasta, kun samaan aikaan realisoitui, mitä tarkoittaa asunnon ostaminen perikunnalta ilman välittäjää. Tuli toisinsanoen muuta ajateltavaa...

      Poista