keskiviikko 16. elokuuta 2023

Keskellä elokuuta

Katsotaanpa vähän miltä se talous näyttää, nyt kun asuntolainan korontarkistus ja yhtiövastikkeen nosto ovat toteutuneet. Lainan korontarkistus oli toukokuussa, jolloin 12kk euribor jäi hieman alle neljän prosentin, joten kokonaiskoroksi tuli minulle 4,41. Asuntolainan lyhennys nousi noin 390 eurosta 560 euroon. Samoihin aikoihin nousi yhtiövastike noin 50 eurolla ja on nyt 505 euroa, marraskuussa lämmitystolppa nostaa sen 515 euroon. Asumiskuluni menivät siis yli tuhannen euron ja ovat noin 40 prosenttia palkastani. Keväällä toisen lapsen lapsilisä loppui, joten tulotaso itsessäänkin laski. Onneksi palkka sentään nousi hieman kesäkuussa. Pääsen tänä vuonna myös yhden palkkaluokan ylemmäs, mikä nostaa bruttoa muutaman kymmenen euroa ja ensi keväänä palkka nousee parilla sadalla eurolla.

Palkkaa saan tällä hetkellä nettona 2040 euroa, lapsilisä yhdestä lapsesta 160 euroa ja lisät palkassa kuukautta kohden noin 500 euroa.

Määräaikainen sähkösopimukseni loppui kesäkuussa ja vaihdoin sen ainakin toistaiseksi pörssisähköön. Myös tarjous puhelinliittymässä loppui ja hinta olisi noussut 22 -> 30 euroon, joten vaihdoin liittymää ja uudessa hinta on 23 euroa. Ruokakustannukset ovat nousseet noin sadalla eurolla kuukaudessa.

Miten olen sitten kompensoinut näitä muutoksia. Palkankorotus toki kompensoi tilannetta hieman. Lisäksi olen kesäkuun jälkeen lyhentänyt perheensisäistä remonttilainaa vain 100 euroa kuussa entisen 200 sijaan. Tarvittaessa voisin laittaa sen tauolle kokonaan. Aiemmin minulla oli useampi suoratoistopalvelu ja yksi digilehti käytössä. Nyt ainoastaan Spotify ja yksi suoratoistopalvelu. Ruokaostoksissa olen yrittänyt tehdä edullisempia valintoja ja tehnyt suuren osan ruuista itse. Eivät nämä muutokset toki täysin helpota tilannetta, mutta auttavat jonkin verran. Jospa korkotaso hieman laskisi ensi keväänä. Asuntolainaa on tässä kohtaa jäljellä hieman alle 95K ja remonttilainaa 8300 euroa. 

Mitäs muuta? Alkukesästä toinen olkapää kipeytyi ja salihommat jäi. Olen onneksi saanut ne jo takaisin kuvioihin. Lasten kanssa käytiin Helsingissä ihan onnistuneella kesälomareissulla. Vanhemmat onneksi sponssasivat sitä. Vielä pitäisi hankkia talvirenkaat, vettä säästävä suihkupää (maksoin ylimääräisiä vesimaksuja taas useamman satasen verran) ja jossain kohtaa itselle uusi puhelin. Sijoitusrahastoihin en ole saanut laitettua mitään ja puskurikin on aivan olematon. Lisäksi nukkumisen kanssa on ollut ongelmia. Toisaalta on myös ihania juttuja, kuten edelleen kuvioissa oleva miesystävä. Elämä on kokonaisuudessa aika hyvää, vaikka rahan kanssa nyt tiukkaa onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti