keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Huhtikuun palkkapäivä ja säästökuukauden jälkipuintia

Niin se säästökuukausi. No plörinäksihän se lopulta meni. Pitänee jatkossa muistaa, että kaikki poikkeukset arjessa (kuten nyt säästökuukaudelle sattunut pääsiäinen) pitäisi ennakoida ja huomioida budjetissa. Pääsiäisviikolla ruokabudjetti alkoi levitä ja seuraavalla viikolla lipsuin jo ihan tietoisesti, koska tajusin ettei homma tule vain onnistumaan. Näin ollen säästökuukauden aikana ruokaan ja bensaan meni aika tarkalleen sama määrä kuin normaalistikin eli 460 euroa. Tai normaalisti ja normaalisti. Yleensähän tilanne on se, että kuvittelen kuukauden kestävän 4 viikkoa. Todellisuudessa näin on vain kerran vuodessa, minkä takia pari päivää ennen palkkapäivää ruoja&bensaraha on monesti aivan lopussa. Ruoka&bensaraha pitäisikin jakaa järkevästi niin, että se riittää koko ajalle, eikä tuijottaa vain viikkokohtaista budjettia.

Olin kovasti siinä luulossa, että tässä kuussa tulisi kahdet lisät, mutta ei, tuli vain yhdet ja palkka oli aika surkea nettona 1660 euroa. Maksoin autovakuutuksen ja edelleen odotan vesilaskua puolelta vuodelta. Tileillä alkaa olla aika jäätävä tilanne: Laskutilillä 300, Säästötilillä 100 ja Bank Norwegianissa 130 euroa. Tässä siis kaikki ns. käteisvarat tällä hetkellä. S-osuuksissa 700, Seligsonin rahastoissa 1350 ja Superrahasto Ruotsissa 330. Varallisuus nyt siis yhteensä 2925 euroa ja tuleva vesilasku on 300-350 euroa. Se tulee onneksi vasta ensi kuussa, jolloin on tulossa kahdet lisät, hiphei. Sellaisen muutoksen tein rahastosäästämiseen, että laitoin kaksi Seligsonin rahastoa tauolle (ovat olleet pitkään jonkin verran plussalla) eli en laita niihin nyt lisää rahaa. Sen sijaan avasin Superrahasto Ruotsin rinnalle Superrahasto Tanskan. Jatkossa laitan Seligsonin yhteen rahastoon 20 euroa/kk ja näihin kahteen Nordnetin rahastoon 45 euroa yhteensä/kk. Lapsille säästän Superrahasto Suomeen ja sinne on nyt laitettu 1500 euroa, kun arvo tällä hetkellä on 1623 euroa.

Asuntolainaan en pienen palkan takia tehnyt ylimääräistä lyhennystä. Pääoma lyheni 400 euroa ja lainaa on nyt 103500 euroa. Perheensisäiseen lainaan 150 euroa, lainaa jäljellä nyt 14100 euroa ja opintolainaan 40 euroa, lainaa jäljellä nyt 1500 euroa. Laina-asiat kokevat pienen muutoksen, sillä tajusin, että minun kannattaisi toteuttaa niissä sitä paljon puhuttua lumipallomenetelmää. Perheensisäisestä lainasta ei mene korkoa, eikä sen takaisinmaksulla ole kiire, joten käännän asetelman ympäri ja maksan ensin opintolainan pois. Ensi kuusta lähtien opintolainaan menee 190 euroa/kk (käytännössä teen ylimääräisen lyhennyksen vaikka joka toinen kuukausi, sillä lyhennyssumman vaihtaminen maksaa) ja tällä tavoin se olisi maksettu loppuun tämän vuoden aikana. Ensi vuoden alusta alkaisin lyhentää sitten lainoista seuraavaksi pienintä eli juuri perheensisäistä lainaa 200 eurolla kuukaudessa. Noin vuodessa saisin maksettua siitä ns. pienemmän osan eli 2500 euroa, jonka olen vielä velkaa avioeron jälkeisestä osituksesta (kun jouduimme exän kanssa myymään omistusasunnon tappiolla). 12000 perheensisäistä lainaa otin erikseen, kun ostin tämän asunnon. Aikomus on kyllä tehdä tänä aikana myös asuntolainaan ylimääräisiä lyhennyksiä. Jos korkotasossa tapahtuu muutoksia ja laina on tasaeräinen, mutta laina-aika ei oikeastaan saisi pidentyä enää niin...muutama kuukausi lainaa maksettuna etukäteen mahdollistaisi esimerkiksi väliaikaisesti pienemmät lyhennysmäärät, jos jokin taloudellinen katastrofi iskee.

Tänne pohjoiseenkin tuli noin viikoksi kunnolla kevät :D. Ensi viikolla näyttää tulevan taas lunta...jospa se kesä sieltä vielä tulee. Lapset ihmettelevät, että miten voi tulla taas lunta. Yritin vitsailla Suomen lyhyestä, mutta vähälumisesta kesästä, vaan se ei oikein mennyt perille. Lasten puolesta toivoisin kesälle hyviäkin säitä. Vaikka nuo ovat ikänsä puolesta jo esiteinejä, niin aivan varmasti kesällä taas kaivetaan kuoppaa rannalla. Ehkä se on joku miesjuttu(?), koska tuo 35-vuotias kihlattukin sanoi, että voisi kaivaa kuoppia, vaan ei enää kehtaa :D.

2 kommenttia:

  1. "Yleensähän tilanne on se, että kuvittelen kuukauden kestävän 4 viikkoa. Todellisuudessa näin on vain kerran vuodessa, minkä takia pari päivää ennen palkkapäivää ruoja&bensaraha on monesti aivan lopussa."

    Samaa juuri kelailin omassa budjetoinnissa! Ei se palkka mullekaan tule tasan neljän viikon välein, niin olisi syytä fiksata budjetti vastaamaan todellisuutta :D Nytkin palkkapäivien väli on neljä viikkoa ja neljä päivää. Miksi tämä on niin vaikeaa käsittää?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaan on :). Jotenkin ne ylimääräiset päivät pitäisi tuoda enemmän esille, mutta enpä tiedä miten...

      Poista